Ledare

Sluta bluffa om amning

Av: 

Karin Pettersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inga egna regler En kvinna blev nekad alkohol på krogen i veckan efter att hon ammat sitt barn. Barpersonal har rätt att vara restriktiva mot föräldrar som har med sig barn men får inte hitta på egna moralregler.
Inga egna regler En kvinna blev nekad alkohol på krogen i veckan efter att hon ammat sitt barn. Barpersonal har rätt att vara restriktiva mot föräldrar som har med sig barn men får inte hitta på egna moralregler.

LEDARE

7 MAJ 2011. Amning

I veckan beställde en kvinna ett glas vin på restaurangen Rival i Stockholm. Sedan beställde hon ett glas till. Då sa bartendern nej. Anledningen var att baren ”tog avstånd från alkohol­intag under amning”.

Så får det inte gå till.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att ett måttligt alkoholintag i samband med amning påverkar barnet. Den mängd alkohol barnet kan få i sig med bröstmjölken är försumbar, det handlar om promillehalter i nivå med filmjölk. Livsmedelsverkets rekommendationer är att ammande mammor bör begränsa alkoholintaget till 1-2 glas ett par gånger i veckan.

Får vara restriktiv

Barpersonal har en skyldighet att avstå från att servera allt för berusade personer, eller personer som de på goda grunder misstänker ska köra bil. När det gäller föräldrar som har med sig små barn är det berättigat att vara extra restriktiv. Men restaurangar ska i övrigt inte hitta på egna moralregler.

Det är ett stort problem att många barn växer upp i miljöer där alkohol missbrukas. Men det gäller oavsett förälderns kön, och har ingenting med amning att göra. Och det måste stävjas med andra medel än osanningar.

8 av 10: Nolltolerans

Man kan också, som Ungdomens nykterhetsförbund, tycka att det är problematiskt med de alkoholnormer som råder: att det är svårt att hitta umgängesformer och miljöer som är alkoholfria. Men inte heller i den debatten kan man använda ammande mammor som slagträ.

Det stora problemet är dock inte moraliserande barpersonal, utan att de som ska kunna området allra bäst vägrar ge mammor korrekt information.

I alla år har barnmorskor sagt att ”alkoholen går rakt ut i bröstmjölken”, vilket är fel. När Livsmedelsverket ändrade sina rekommendationer sparkade barnmorskorna bakut.

”Det är så kort tid i livet så det är de råd vi ger, även om Livsmedelsverket säger annat”, sa Karin Lindkvist på barnmorskeavdelningen i Skellefteå till Sveriges Radio. Samtidigt kom en enkät som visade 8 av 10 distriktssköterskor och barnmorskor fortsätter att säga till mammorna nolltolerans är det som gäller.

På samma sätt fortsätter mödravården att säga att mammor bör helamma i minst sex månader och att amning förebygger allergier, trots att det inget av dessa råd har stöd av vetenskapen.

Inget daltande

Amning är trevligt och praktiskt, och bör underlättas på alla sätt. Men mammor är vuxna människor. De ska inte ges felaktig information för ”sitt eget bästa”. De ska inte ljugas inför, inte daltas med och inte nekas att köpa vin på krogen. De ska få bästa möjliga hjälp, stöd och råd baserad på forskning – inte löst tyckande.

Liksom alla andra vuxna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!