Hemmafru – KD:s nya linje

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Väljarna har inte velat ha denna politik tidigare. Kvinnor i Sverige vill arbeta. Jämställdhet är viktigt.”

far är rar – mor i köket Kristdemokraterna vill leva i en drömd historisk idyll. Far är rar. Mor står i köket. Men svenska folket vill inte vrida klockan tillbaka.

”Vi vill inte vrida klockan tillbaka – vi vill bara helst att den får gå några minuter efter”, skrev en gång Tage Danielsson i en påhittad ledare i Svenska Dagbladet.

Det är inte sant när det gäller Kristdemokraterna.

Partiet har siktet inställt bakåt, mot en drömd historisk idyll. Far är rar. Mor står i köket. Och de äppelkindande barnen har sjömanskostymer. En idyll som inte störs av att män har sex med varandra eller någon som vill gå bortom normerna.

I fredags lanserade Göran Hägglund ett nytt ord för denna idyll: ”relationslinjen”.

Den ska ge alliansen innehåll bortom arbetslinjen. Eller ”arbetslägret”, som en ledande kristdemokrat uttryckte det. Den verkar bestå av något slags vårdnadsbidrag, men reformerat, oklart hur.

Hårt tryck på högersväng

I helgen samlades 1?000 kristdemokrater i Norrköping på kommun- och landstingsdagar. Sista chansen för Göran Hägglund att ta initiativet före sommarens riksting.

”Valberedningen har redan börjat arbeta”, får jag höra.

Menat som något hotfullt.

Den kristna högern i partiet är på frammarsch. Ju längre upp i partiet man kommer, desto mer förnekas detta. Desto argare blir man över frågan.

Men fakta är tydliga. Av de fyra i riksdagsgruppen med tydligast koppling till denna fraktion skulle bara Mikael Oscarsson från Uppsala blivit invald utan personkryss.

Tuve Skånberg kryssade in sig från Skåne. Annelie Enochson från Göteborg. Roland Utbult från Bohuslän. De två senare i personvalskampanjer som kritiserats hårt för kopplingar till församlingen Livets Ord i Uppsala. De utgör närmare en fjärdedel av riksdagsgruppen. Och tre av dem kryssades in av väljarna mot partiledningens vilja.

Trycket på en högersväng är hårt även från andra. Svenska Dagbladets ledarsida pressar på utifrån. Konservativa grupper inifrån. ”Förnyelse” verkar betyda en ny position till höger om Moderaterna.

Har läst falangerna rätt

Göran Hägglund har nog läst de olika falangerna i partiet rätt. De flesta verkar nöjda. Familjepolitik är hemmaplan.

Men väljarna har inte velat ha denna hemmafrupolitik tidigare. Kvinnor i Sverige vill arbeta. Jämställdhet är viktigt. Extremt få använder vårdnadsbidraget. Att partiet tar varje chans att motarbeta homosexuellas rättigheter stärker bilden av ett hopplöst omodernt parti. Det är bara vissa relationer som räknas.

Då hjälper det inte att hitta på ett nytt ord. Problemet är inte kommunikationen. Det är politiken.

Svenska folket vill nämligen inte leva i det förflutna.

Aftonbladet
Anders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM