Mejla

Katrine Marçal

Vad Anders Borg inte vill prata om

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"FAS 3 är i dag en större arbetsgivare i Sverige än Volvo AB”

SNACKSALIG Finansminister Anders Borg (M) på väg mot riksdagen med höstbudgeten i en blågul rosett.
SNACKSALIG Finansminister Anders Borg (M) på väg mot riksdagen med höstbudgeten i en blågul rosett.

Där gick finansministern och pratade om skyddsvallar och trygghet. Budgeten i ett blågult band, på väg över bron mot en riksdag där han inte har majoritet. Budgeten var främst präglad av detta - hur mycket Anders Borg än försökte få det till att låta som att det handlade om ekonomi.

Regeringen bränner iväg en tredjedel av reformutrymmet på sänkt krogmoms i vad som kan vara det proportionellt sett dyraste försöket att tillfredsställa miljöpartiklarna någonsin. Nästan ingen seriös bedömare tror att reformen kommer skapa några jobb att tala om. Men Borg är finansminister i den kanske svagaste regeringen sedan lotteririksdagen 1973 och statsministern saknar en parlamentarisk strategi.

Verkar ha gett upp

Gällande jobben verkar regeringen hursomhelst ha gett upp. Arbetslös­heten ökar till åtta procent nästa år enligt finansministern. Det innebär 70 000 fler arbetslösa. Och vad hände med alla löften om att bryta utanförskapet?

Skattesänkningar för dem som har jobb skulle leda till att de som inte hade jobb skulle bli anställda och friska. Men varken arbetslösheten eller utanförskapet har minskat. Inte ens de så kallade jobbcoacherna, där regeringen tog hjälp av före detta sektledare, fingerpåläggare och hypnotisörer, verkar ha funkat.

Attans! Antalet unga som förtidspensioneras har ökat med 37 procent. Det pratar inte Anders Borg om.

Skapat en helt ny bransch

Fas 3 är i dag en större arbetsgivare i Sverige än Volvo AB. På denna slutstation i den Reinfeldtska arbetslinjen ägnar man sig åt gratisarbete – många gånger med konstruerade arbetsuppgifter. Regeringen har skapat en helt ny bransch: företag som tjänar pengar på Fas 3. Inte på att producera något. Men på att producera sysselsättningsplatser.

I SVT:s Agenda sa statsministern att Sverige inte kan göra några större infrastruktursatsningar, trots att tågen inte går i tid. Det finns inte tillräckligt med utbildad arbetskraft: ett sällsynt underbetyg av den egna arbetsmarknadspolitiken i ett läge när det råder massarbetslöshet.

Ska nöja oss

Om det är något regeringen har lyckats med så är det att få oss att nöja oss. Vi ska nöja oss med en av Europas sämsta a-kassor. Vi ska nöja oss med en sjukförsäkring som vi skäms för. Vi ska nöja oss med en skola där eleverna lär sig allt mindre. De nya skolanslagen räcker inte ens för att klara det nya kravet på lärarlegitimation. Vi ska nöja oss med en sämre miljö. Borg minskar miljöanslagen med 25 procent för åren fram till 2014. Och vi ska nöja oss med ökade klyftor.

Det kommer i alla fall bli billigare att gå på restaurang.

Och visst är den där finansministern bra på att prata.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN