Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

En mörk bild av fredsprocessen

Mahmoud Abbas. Foto: AP

För nästan tre år sedan – före Gazakriget – var de palestinska förhandlarna redo att acceptera nästan alla israeliska bosättningar i och omkring östra Jerusalem. Palestinierna lovade dessutom att begränsa rätten för flyktingar att återvända.

För Israel räckte det inte. Förslaget avvisades.

Det hävdade The Guardian och al-Jazeera i går efter nya läckor till Wikileaks.

Uppgifterna förnekas från de palestinska ledarna. Enligt president Abbas har palestinska och israeliska åsikter blandats samman. Han säger att det har gjorts medvetet.

Upprördheten är begriplig. Frågorna om östra Jerusalem och flyktingarna är viktiga, inte bara symboliskt. Gång på gång har fredsprocessen stoppats just här. Stora palestinska eftergifter tolkas som svek.

Att motparten avspisar dem gör bara saken värre.

Frågan är om det palestinska ledarskapet, redan ifrågasatt för eftergivenhet och vanstyre, tål det? Det finns knappast något alternativ till kraftfulla dementier.

Men oavsett detaljerna ger dokumenten en bild av den fredsprocess som världen envist fortsätter att hoppas på. Och den bilden är inte ljus.

Om Israel för tre år sedan vägrade diskutera en uppgörelse på dessa villkor, hur ska då situationen vara i dag?

Sedan dess har Israel genomfört ett krig, eller kanske snarare en massaker, i Gaza. De israeliska väljarna har röstat fram en ny regering, om möjligt än ovilligare till fred än den tidigare. Israeliska politiker har demonstrativt avspisat amerikanska påtryckningar, och i förra veckan sprack Arbetarpartiet – på frågan om förhandlingar med palestinierna.

De palestinska ledarna har mest att förlora på de senaste läckorna. Men det är israeliska bosättningar och israelisk ockupation som är hindren för fred.

Följ ämnen i artikeln