Mejla

Ingvar Persson

Utförsäkringens oskyldiga offer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Haveriet i trygghets- systemen är inte ­resultatet av något misstag i arbetet”

drabbades Tidigare i höstas nekades Annica Holmquist sjukförsäkring – trots att hon är svårt sjuk. Hon blev ett av alla offer för regeringens tuffa regler.
drabbades Tidigare i höstas nekades Annica Holmquist sjukförsäkring – trots att hon är svårt sjuk. Hon blev ett av alla offer för regeringens tuffa regler.

Det har gått drygt ett år sedan de första sjuka utförsäkrades från Försäkringskassan. Den – i alla fall hittills – sista stora stenen i det nya tuffa Sverige fanns på plats.

Sedan dess har Aftonbladet gång på gång kunnat berätta hur människor drabbats av de nya reglerna. Selma som utförsäkrats trots ständig värk. MS-sjuke Mattias som tvingades säga upp sin ­lägenhet. Peter som utförsäkrades i väntan på en operation.

Svåra smärtor

Och Annica Holmquist naturligtvis. Henne vägrade Försäkringskassan i det längsta ersättning trots sjukdomen som gav fruktansvärda smärtor och fick kroppens delar att växa okontrollerat.

När statsminister Fredrik Reinfeldt för snart fyra månader sedan läste sin regeringsförklaring medgav han att människor hade drabbats av ”orimliga och icke önskvärda” konsekvenser. Statsministern ­lovade att regelverken skulle ses över.

Många tolkade det då som ett medgivande, inte minst gentemot de borgerliga politiker som fått allt svårare att försvara en hjärtlös politik. Men den som läser regeringsförklaringen noga upptäcker att den ödmjukhet Reinfeldt talade om har en bestämd gräns. Avsikten bakom reformerna skulle ligga fast och de försämringar som genomförts fick heta ”viktiga reformer”.

Statsministern brukar säga att det inte finns några perfekta reformer. Men haveriet i trygghetssystemen är inte resultatet av något misstag i arbetet, eller av oklara regler.

Visserligen genomfördes försämringarna av sjukförsäkringen nästan utan föregående utredning. Reglerna skrevs efter hand, och ofta visste varken myndigheter eller drabbade vad som gällde eller hur förändringarna skulle slå.

Fler blir sjukskrivna

Men färdriktningen – eller avsikten som statsministern uttryckte det i början av oktober – har hela tiden varit klar. Det ska vara svårare och dyrare att vara sjuk och hjälper inte det ska det finnas regler om utförsäkring.

Oavsett om den som drabbats är frisk eller inte.

Nu ökar sjukskrivningarna igen, för första gången sedan 2003. Många utförsäkrade är åter sjukskrivna. Regeringens politik har inte bara skapat ­individuellt lidande och rättslöshet, ­utan dessutom rundgång och byråkrati.

Men Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ändrar sig inte. ”Arbetslinjen” ska försvaras, oavsett konsekvenserna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN