Mejla

Ingvar Persson

Från ridskolan till världscupen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Siktar uppåt.
Siktar uppåt.

LEDARE

I söndags eftermiddag – ungefär samtidigt som Petter Northug fick sin revansch i Holmenkollen – föddes en ny svensk världsstjärna drygt 30 mil därifrån. Det handlade inte om framgångar i skidspåren, utan om ännu en svensk hästhoppningsstjärna.

När omhoppningen i helgens världscup avslutats stod en debutant som segrare, 23-åriga Angelica Augustsson från Onsala utanför Göteborg. På hästen Midtown du Tillard hade hon ridigt felfritt och fort, fortare än någon annan.

Det som började när en nioårig flicka följde med sin storasyster till ridskolan har fortsatt ända till prisutdelningen i Scandinavium. I en sport som domineras av människor med enorma ekonomiska resurser som fötts in i grenen är det något av en askungesaga.

En storslagen historia, men också en berättelse som svenska hästentusiaster faktiskt har blivit lite vana vid. Angelica Augustsson är nämligen inte den första supertalangen som startat resan mot världstoppen på ridskolehästar.

Det är precis samma historia som berättats om till exempel Malin Baryard-Johnsson.

Och precis som Baryard-Johnsson har vägen till toppen gått via svenska ponnytävlingar, men också arbete hos internationella toppstall. Hästhoppning på internationell toppnivå förutsätter hästar och uppbackning på toppnivå.

Men det förutsätter också talang, och den svenska ridsporten med sin bredd har visat att den kan finnas också hos den som inte får sin egen ponny på femårsdagen.

Det är värt att minnas, inte minst i en tid när barnfattigdomen växer, liksom klyftorna.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson