Katastrofmötet blir en bra film

dags att vakna Filmen ”The day after tomorrow” handlar om hur hela New York fryser till is. I verkligheten får det inte sluta så illa. Efter det kaotiska klimatmötet i Warszawa måste stats- och regeringschefer styra upp den katastrofala klimatpolitiken.

23 NOVEMBER 2013. Klimatet

Klimatmötet i Warszawa var i alla fall stor underhållning.

Hollywood skulle kunna dra in mycket pengar på FN:s försök att undvika den kommande katastrofen. Men som i all ­annan fars skulle handlingen ­givetvis vara djupt tragisk.

Folk skulle knappt tro att den var sann.

Trodde på en framtid

Tänk er själva. I veckan strömmade 10 000 miljödelegater till den nybyggda fotbollsarenan Stadion Narodowy i Warszawa. Många var kvinnor, de kom i färgglada kläder. Delegaterna på väg till klimatmötet trodde ändå på en framtid.

Men samtidigt två kilometer därifrån, på andra sidan floden Wisla, samlades de kostymklädda männen till World Coal Summit. De representerade världens största kolproducenter. Klimatförstörarna.

Bara en ondsint regissör kan förlägga två konkurrerande ­möten på varsin sida om en flod.

Inne på klimatmötet inledde Filippinernas delegationsledare Yeb Sano med ett känslosamt anförande. ”Jag talar för dem som inte längre kan föra sin talan för att de drabbats av stormen”. Han kommer själv från den ödelagda staden Tacloban, på mötet talade han om tyfonen och krävde handlingskraftiga åtgärder mot klimatförändringarna.

Ja, han ville åtminstone att ­Filippinerna skulle få hjälp att förutspå tyfoner. Men de meteo­rologiska dataprogrammen är dyra och intresset för att hjälpa Filippinerna var lågt.

Kan ha och mista

Många miljöministrar ­kämpade ändå för att hitta ­lösningar. Inte för att de trodde på några överenskommelser om utsläppsminskningar. För dem var det en framgång om mötet inte kapsejsade.

Men en miljöminister kan man ha och mista. Mitt under sittande möte fick värden och Polens miljöminister Marcin Korolec sparken. Han ersattes av Maciej Grabowski som nu får i uppdrag att radikalt skruva upp tempot i utvinningen av skiffergas.

Inte så illa än

Under hela mötet hungerstrejkade Yeb Sano i protest mot uteblivna resultat. Men miljöministrarna de log, även om de visste att deras handlingsfrihet var starkt begränsad. Klimat­åtgärder kostar pengar och då är det alltid statschefer och ­finansministrar som styr. Klimatmötet i Warszawa saknade helt enkelt mandat. Var bara en glättad yta. Ett alibi för kolmötet på andra sidan floden.

Till slut tröttnade miljöorganisationerna och åkte hem. I en riktig film återstår bara katastrofen. The day after tomorrow.

Men så illa får det faktiskt ­inte sluta.

Följ ämnen i artikeln