Oerhörda nackdelar med socialbidraget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialbidraget var tänkt som ett yttersta skyddsnät för dem som trillat genom maskorna i andra trygghetssystem. En tillfällig hjälp i speciella situationer. Inget någon långsiktigt skulle klara sig på.

Den gamla fattigvårdspolitiken - då människor med mössan i hand fick ta emot nådegåvor - ville tidigare inget parti ha tillbaka.

Men nu är den här igen. Heike Erkers och Ursula Berge, presenterade i går en rapport från Akademikerförbundet SSR som visade att även de som får a-kassa i många fall tvingas leva på en inkomst som är lägre än socialbidrags­nivån.

Allt fler till socialkontoret

Den högsta ersättningen i a-kassan har inte höjts på tolv år. Samtidigt har både priser och löner stigit. Allt fler arbets­lösa tvingas till socialkontoret för att klara sin försörjning.

Tidigare handlade det om arbetslösa som inte kvalificerade till a-kassan. Nu har alla arbetslösa hamnat i riskzonen.

Nackdelarna är oerhörda. Social­bidraget är utformat för att vara ett tillfälligt skyddsnät, inte något man klarar sig på långsiktigt.

Den som äger sitt boende eller en bil får inget bidrag. Samtidigt är ett ordnat boende och en bil på många håll nödvändigt för klara jobbet.

Om du får ett tillfälligt påhugg minskar socialbidraget med lika många kronor som du tjänar. Drivkrafterna att ta ett tillfälligt jobb försvinner för social­bidragstagarna.

Försöker undvika bidraget

Många arbetslösa försöker undvika att söka socialbidrag till varje pris. Månad efter månad försöker de över­leva på smålån från anhöriga eller snabblåneföretag. När välfärden inte fungerar återstår desperata lösningar som gör att människor klarar sig i stunden.

Men på sikt kan lånen leda till ett ännu större utanförskap.

Moderaternas idé är att de arbetslösa ska svälta sig tillbaka i jobb. Problemet är att det i stället leder till att fler hamnar allt längre bort från ett vanligt arbete.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.