Hatsajterna är SD:s huliganer

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag har skinheadsen ersatts med näthuliganer, men syftet är i grunden detsamma: att tysta och skrämma kritiker

Sverigedemokraterna Sanningen är att SD är ett rasistiskt parti, och att de åsikter som gräsrötterna i dag ger uttryck för i själva verket speglar partiets grundläggande värderingar: hat, rasism och intolerans.
Sverigedemokraterna Sanningen är att SD är ett rasistiskt parti, och att de åsikter som gräsrötterna i dag ger uttryck för i själva verket speglar partiets grundläggande värderingar: hat, rasism och intolerans.

I dag har Expressen i samarbete med antirasistiska Researchgruppen börjat avslöja vilka personer som står för näthatet i Sverige.

De har lyckats få fram namnen på personerna bakom en stor andel av kommentarerna på de tre största rasistiska hatsajterna, Avpixlat, Exponerat och Fria tider.

Det visar sig, inte förvånande, att en lång rad Sverigedemokratiska politiker regelbundet skriver grova rasistiska saker anonymt på dessa sidor. En av dem, Marie Stensby, 54, suppleant i SD:s partistyrelse lämnade sina uppdrag efter avslöjandet.

Hämnd

Som en reaktion på Expressens avslöjande skrev Avpixlat i dag på sin sida:

"När journalisterna nu på riktigt börjar förfölja folk och åsiktsregistrera dem, kommer vi snart att börja använda exakt samma metoder mot dem själva. Vi gissar att det inte kommer att uppskattas. Fortsättning följer."

Hotet raderades senare, men är egentligen inte något nytt. Avpixlat har vid flera tillfällen tidigare angripit journalister som granskat Sverigedemokraterna. När Sundsvalls tidning för en tid sedan granskade en av SD:s riksdagsledamöter försökte exempelvis Avpixlat samla in privata uppgifter via sina läsare om tidningens journalister för att publicera dem som hämnd. Avpixlat uppmanade läsarna att gräva fram allt av intresse: "Sitter du i egenskap av ditt arbete på uppgifter om dessa personer från läkarjournaler, social- och försäkringskasseakter så vill vi förstås få in dem också."

Söka upp kritiska journalister

Bloggen har även uppmanat sina läsare att söka upp kritiska journalister i hemmet. Och de lägger regelbundet ut personuppgifter på folk som är kritiska till Sverigedemokraterna i sitt kommentarsfält för att skrämma dem till tystnad.

När de hänger ut någon enskild fylls sedan sidan regelmässigt av en blandning av hat och inlindade hot mot personen i fråga. Som avskräckning är det mycket effektivt, du vet ju aldrig vem som läser och tar intryck av vad som skrivs. Någon kanske gör allvar av hoten.

Arbetsledare för Avpixlat

Som Aftonbladet tidigare har visat så fungerar SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth i praktiken som arbetsledare för Avpixlat. Det är också genom honom sidan, liksom dess föregångare Politiskt inkorrekt, finansieras.

På 90-talet rensade Sverigedemokraterna ut alla skinheads och öppet nynazistiska sympatisörer som ett led i att göra partiet mer salongsfähigt.

I dag har skinheadsen ersatts med näthuliganer, men syftet är i grunden detsamma: att tysta och skrämma kritiker.

"Nolltolerans"

Jimmie Åkesson har i dag gjort några lama manövrer för att försöka upprätthålla skenet av partiets falska nolltolerans. Det blir bara ett patetiskt spel för gallerierna. Sanningen är att SD är ett rasistiskt parti, och att de åsikter som gräsrötterna i dag ger uttryck för i själva verket speglar partiets grundläggande värderingar: hat, rasism och intolerans.

ANDERS LINDBERG

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN