ÅSIKT

Viktig information till Fredrik Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Buden haglar över Södertäljes attraktiva industrier, men det måste Reinfeldt ha missat.
LEDARE

Nu vill alla köpa Södertälje.

Buden haglar över stadens stora industrier. Volkswagens bud på lastbilstillverkaren Scania uppgår till nästan 60 miljarder kronor.

Pfizer försöker ta över Södertälje­baserade Astra Zeneca. Ett första bud på 660 miljarder kronor har tillbakavisats, men diskussionerna har återupptagits.

Det här är viktigt information till statsminister Fredrik Reinfeldt: Sverige har en attraktiv industri.

I Södertälje arbetar 14 000 människor på high-techföretag som Scania och Astra Zeneca. Det handlar om avancerade jobb, många av de anställda har högskole­utbildning. KTH bedriver sin utbildning i tätt samarbete med företagen.

”Vi hade människor i industrin”

Fredrik Reinfeldt måste ha missat Södertälje. För hur var det han uttryckte sig på toppmötet i Davos?

”We used to have people in the industry, but they are basically gone.” Vi brukade ha människor i industrin, men de har i princip försvunnit.

När superföretagen nu cirklar över Södertälje måste även statsministern inse att det finns folk som jobbar på stadens industrier. Att de dessutom gör ett så bra jobb att utländska intressenter är beredda att hosta upp miljarder för att få tillgång till det.

Inte råd att förlora företagen

Scania och Astra Zeneca driver utvecklingen. De tjänar pengar åt Sverige. Landet har av flera skäl inte råd att förlora jobben i Södertälje.

Sverige behöver en näringspolitik som gör att företag som Volkswagen och Pfizer väljer att stanna i Södertälje. För det krävs ännu fler välutbildade ingenjörer och en regering som inte bara vet att det finns industrianställda.

Det behövs en regering som också är beredd att slåss för deras jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM