Mejla

Ingvar Persson

Stefan Löfven ska vara rädd om strejkrätten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Slutdatumet närmar sig för den utredning regeringen i somras tillsatte för att hitta en lösning på konflikterna i Göteborgs hamn. Den sista maj är det meningen att utredaren, Tommy Larsson, ska lämna över sina förslag till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Att det börjar dyka upp läckor om utredningens kommande förslag är med andra ord ingen överraskning. I går kunde Dagens Eko berätta om en idé utredaren tydligen arbetar med.

Tanken tycks vara att förbjuda fackförbund att ta till strejker på arbetsplatser där ett annat förbund redan har avtal. Alltså ungefär det som hänt i Göteborg.

Här kommer leveransen

Nå, så såg beställningen från regeringen ut och nu kommer leveransen.

Problemet är att alla frågetecken finns kvar.

Hur ska det nya strejkförbundet förenas med den fria förhandlingsrätten? Hur ska reglerna tillämpas så att de inte öppnar för arbetsgivare som vill ge sig ut på shopping efter billigare avtal? Och hur tänker utredaren undvika att de nya reglerna leder till ett oändligt antal domstolsförhandlingar?

Tydligen funderar utredaren dessutom på något slags ordning där det fack som har ett kollektivavtal i vissa situationer ska kunna tillåta ett konkurrerande fack att strejka.

Låter det verkligen som en praktisk idé?

Löser inte problemet

Det är tveksamt om förändringar av konflikträtten skulle lösa grunden för konflikten i Göteborgs containerhamn. Däremot finns risken för oönskade konsekvenser på andra delar av arbetsmarknaden.

Ända sedan regeringen i somras gav utredningen uppdraget att titta på strejkrätten har större delen av fackföreningsrörelsen varit tveksam. De förslag som nu läckt ut har inte dämpat den oron.

Om Dagens Eko uppgifter är en testballong från Stefan Löfven och regeringen borde den nog betraktas som nedskjuten.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kristerssons fem slag mot vanliga människor

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Göteborgs hamn

Ylva Johansson