Tvinga kommuner att ta emot flyktingar nu

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LASSE ALLARD
Erik Ullenhag sätter press på kommunerna att ta emot fler flyktingar.

Lars Stjernkvist och Gunnar Hedberg. Så heter männen som fått i uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag (FP) att ta itu med kommuner som inte vill ta emot flyktingar.

En är socialdemokrat och en är moderat och de ska förmå kommunalråd att öppna famnen och ta ansvar.

Det handlar om pengar också. Kommuner som tar emot en högre andel flyktingar - i förhållande till sin folkmängd - ska få högre statliga bidrag, lovar Ullenhag.

Om inte det hjälper som morot får herrarna Stjernkvist och Hedberg resa ut och - enligt arbetsmarknadsdepartementet - motivera fler kommuner att öka sitt flyktingmottagande.

Det lär behövas.

I fjol tog Sverige emot 33 364 flyktingar, men det är enorma skillnader i kommunernas vilja att ta emot människor. Lilla Sorsele i Västerbotten tog emot 25 flyktingar per 1 000 invånare, medan rika Vellinge i Skåne tog emot en flykting per 1 000 invånare.  V-kommunen Fagersta har tagit emot tio gånger fler flyktingar än M-kommunen Täby.

Det är till och med så att kommunerna med lägst arbetslöshet tillhör de som tar emot minst flyktingar, enligt en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Samtidigt finns det cirka 10 000 människor som fått permanent uppehållstillstånd men ingenstans att ta vägen eftersom svenska kommuner inte vill ta emot dem.

Ett tryggt boende är en grundförutsättning för att klara vardagen och komma in i det svenska samhället: få ett jobb, lära sig ett nytt språk, utbilda sig, bilda familj och kanske skaffa barn.

Men är det verkligen mer pengar som kommer att göra rika och välmående kommuner - exempelvis Vellinge, Danderyd, Tyresö, Kungsbacka - positiva till ökat flyktingmottagande? Knappast.

– Solidaritet ska löna sig, sa Erik Ullenhag när han i somras presenterade att kommuner som tar emot många flyktingar ska få mer pengar.

Att inte vara solidarisk borde i rimlighetens namn då straffa sig.

Fördelningen av flyktingar över landet borde styras av var de har bäst förutsättningar att snabbt bli delaktiga i samhället.

Lars Stjernkvist och Gunnar Hedberg kommer säkert göra ett bra jobb.

Men när de reser runt i landet hade de behövt sällskap av en lagstiftning som faktiskt tvingar kommuner att ta ställa upp.

Daniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM