S vann den första ronden om skolan

Av: Irene Wennemo

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En trovärdig skolpolitik kommer att vara avgörande i höstens val, men måste också ge konkreta resultat. Stefan Löfven och Socialdemokraterna besökte i går Aspuddens skola i Stockholm. Bara timmar senare presenterade Alliansen sin lågstadiesatsning.
Foto: CAROLINA BYRMO
En trovärdig skolpolitik kommer att vara avgörande i höstens val, men måste också ge konkreta resultat. Stefan Löfven och Socialdemokraterna besökte i går Aspuddens skola i Stockholm. Bara timmar senare presenterade Alliansen sin lågstadiesatsning.

Skoldebatten börjar bli allt mer komplicerad att följa. Rege­ringen säger att de har samma politik som Socialdemokraterna. S kontrar med att säga att skillnaderna visst är stora. 

I går tog regeringen ytter­ligare ett steg närmare Socialdemokraterna. Nu vill också den satsa resurser på mindre klasser på lågstadiet. Tidigare tveksamhet verkar vara som bortblåst.

Avgörande valfråga

Att ha en trovärdig skolpolitik kommer vara avgörande för hur det går i höstens val.

Men skolpolitiken måste ­också ge resultat. Annars kommer det att gå lika illa som

för Jan Björklund. Han har enväldigt fått ­regera på Utbildningsdepartementet i åtta år. Skolresultaten har fortsatt att sjunka, liksom partiets väljarstöd.

Att alla partier nu lägger förslag om minskade skolklasser är inte konstigt. Det är en populär åtgärd bland väljarna.

Problemet är att sambandet mellan klasstorlek och skol­resultat inte är okomplicerat. Stora klasser är dåligt. Riktigt små klasser är inte heller bra.

Det kan låta konstigt. Ju mer tid läraren har med varje elev, desto bättre borde det bli, kan man tycka. Men för små klasser gör faktiskt inlärningen sämre. Barn lär sig mycket av att ha tillräckligt många klasskamrater som ligger på ungefär samma nivå som de själva.

Mindre klasser kommer vidare kräva tillräckligt många utbildade lärare. Resurserna bör dessutom inte smetas ut utan urskillning. I vinstdrivna skolor måste man förhindra att pengar­na används till högre vinster.

Landsbygdsskolor med minskande elevunderlag bör inte ­använda dem till en ytterligare respit från nedläggning. Eleverna skulle antagligen vinna mer på en större klass.

Sätt stopp för vinstjakt

En bättre skola kräver ett ­modigt politiskt ledarskap. ­Alla åtgärder kommer inte vara lika populära som mindre klasser. Socialdemokraterna vann i går första ronden i slaget om skolan. För att vinna hela matchen kommer mer att behövas.

Stefan Löfven måste precisera hur S ska stoppa vinstjakt och ökad segregering – konsekvensen av privata skolor och det fria skolvalet. S måste också ta strid mot läx-rut som gynnar de rikaste. Det behövs en realistisk plan för hur vi snabbt ska få fler välutbildade lärare.

Skolpolitiken är inte bara till för att vinna val. Den ska ge ­resultat också.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.