Mejla

Irene Wennemo

Håll händerna på ratten, Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vem är det som kör egentligen?  Precis som i Disneyklippet med husvagnen verkar Sverige befinna sig i ett ledarlöst tillstånd.
Vem är det som kör egentligen? Precis som i Disneyklippet med husvagnen verkar Sverige befinna sig i ett ledarlöst tillstånd.

LEDARE

28 mars 2014. Regeringsduglighet

Varje vecka bjuder på en ny kris för ­regeringen. Planen att gå till val på regeringsduglighet känns allt märkligare.

För något år sedan var det kanske en bra idé. Stefan Löfven hade ingen regeringserfarenhet och Fredrik Reinfeldts förtroendesiffror var skyhöga. Ett år och oändligt många kriser senare har regeringen lyckats skjuta sin egen valstrategi i sank.

I går vägrade Maud Olofsson att ­komma till Konstitutionsutskottet. KU:s ­ordförande Peter Eriksson (MP) var med rätta upprörd. Det har aldrig hänt att ­något tidigare statsråd och partiledare ­ignorerat deras inbjudan. Lika upprörd var han över att Fredrik Reinfeldt och ­Annie Lööf verkar se deltagandet i Konstitutionsutskottet som någon sorts fritt valt arbete.

Tjänar miljoner på barnen

Men det är bara en i raden av kata­strofer.

Förra veckan handlade det om Hälsans förskola. Den tunga folkpartisten Bijan Fahimi har tjänat miljoner på sina för­skolor. Det har gått ut över förskole­barnens mat, lokaler och personal.

Polisen och försvaret är i kris. Regeringen klarar inte statens kärnuppgifter. Trots att pengar har pumpats in i polisen, sjunker antalet uppklarade ärenden.

Enligt överbefälhavaren kan Sverige försvara sig i en vecka – när försvarets omställning är klar. Nu vet vi inte om vi över huvud taget har ett fungerande försvar.

Ett ledarlöst tillstånd

När Ryssland gick in i Krim kunde Reinfeldt och Bildt inte ena sig om en ­gemensam linje om aggressionen mot Ukraina.

Listan kan göras ännu längre. För en månad sedan presenterade Anders Borg en sänkning av studiebidraget. Ett par veckor senare drogs förslaget brådraskat tillbaka av Fredrik Reinfeldt.

Regeringens favorit-generaldirektör Bermudez-Svankvist fick sparken efter att både Arbetsförmedlingens styrelse och personal fått nog. Sen fick denna ­strategiska myndighet gå utan högsta chef i ett halvår.

Sverige verkar just nu susa fram i ett ­ledarlöst tillstånd. Vart vi är på väg vet vi inte.

Söderhavsö nästa?

Regeringen vill gå till val på att de ­kunde styra Sverige, inte på vart vi ­skulle resa någonstans. 

Nu verkar själva rattandet gått snett. Grälen mellan statsministern och hans nuvarande och före detta partiledar­kollegor verkar ha blivit så intensiva att de glömt att någon måste hålla händerna på ratten. 

Eller så har regeringen helt enkelt ­tagit sikte på en söderhavsö för att få spendera tiden fram till pensionen under några palmer med en skattefinansierad Piña Colada i handen.

Av: 

Irene Wennemo

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Wennemo