ÅSIKT

Tänker du vara anständig i helgen?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det är höstlov och många svenskar är ute på resa. Ett resebolag rapporterar att man har sålt 40 procent fler höstlovsresor jämfört med 2012. Det är poppis att åka till Gran Canaria, Teneriffa, Turkiet, Lanzarote och Mallorca.

Andra kanske tar flyget till Berlin, London eller New York.

Det är ju rätt billigt att flyga nu för tiden. Men det finns alltid någon som betalar.

I veckan kunde norska medier berätta hur norska flygbolaget Norwegian - ett lågprisbolag med någon sorts snäll-image - behandlar de av sina kabinarbetare som är från Thailand.

Lönerna ligger långt under branschens allra lägsta löner. Enligt NRK tjänar de flesta ur den thailändska personalen knappt 3 100 kronor i månaden. För en tolvtimmarsresa mellan Oslo och Bangkok får man ett tillägg på cirka 200 kronor.

Så brukar det låta

Men lönerna skiljer sig mycket åt bland personalen, på grund av olika tillägg och hur mycket man arbetar. De bäst betalda har en månadslön på cirka 19 000 kronor.

Men Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen tycker dock att lönen är helt okej eftersom personalen ändå tjänar bättre än en thailändsk genomsnittslön.

Sådär brukar det låta när man avslöjas med att syssla med lönedumpning, diskriminering och oschyst konkurrens. Tror någon att Sandaker-Nielsen skulle godta en skamlön med hänvisning till att han ju trots allt tjänar bättre än många andra informationschefer?

Nu manar det norska facket Fagförbundet till bojkott av bolaget

– Anständiga organisationer och anständiga människor använder sig inte av verksamheter som undergräver den norska välfärdsstaten, säger Stein Gulbrandsen till SVT.

Så är det förstås.

Det kan vara värt att tänka på om du ska ut och resa i helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM