Mejla

Daniel Swedin

Europa har redan prövat Putins väg

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tagit kontroll Enligt bedömare har Ryssland redan tagit kontroll över halvön Krim. I går hotade USA:s utrikesminister, John Kerry, Ryssland med reseförbud, frysning av tillgångar och ekonomisk isolering.
Foto: REUTERS
Tagit kontroll Enligt bedömare har Ryssland redan tagit kontroll över halvön Krim. I går hotade USA:s utrikesminister, John Kerry, Ryssland med reseförbud, frysning av tillgångar och ekonomisk isolering.

LEDARE

3 MARS 2014. Krisen i Ukraina

I går eftermiddag meddelade det statliga ryska gasbolaget Gazprom att rabatterna på energileveranserna till Ukraina snart kan vara ett minne blott.

Skälet som anges är att Ukraina har obetalda skulder till bolaget, men alla som har hängt med i nyhetsflödet någorlunda förstår att det handlar om något helt annat.

Bryter mot folkrätten

En prishöjning på gas skulle vara ett svårt slag mot Ukrainas redan ansträngda ekonomi och kan riskera energileveranserna till den europeiska kontinenten. En tredjedel av all gas från Ryssland till Europa går genom Ukraina.

Hoten från Gazprom är ett muskelflexande som bara kan förstås i samband med de 150 000 man Ryssland mobiliserat vid ukrainska gränsen och de ryska flaggor som firats över ukrainska myndighetsbyggnader.

Enligt bedömare har Ryssland redan tagit kontroll över halvön Krim. Får man möjlighet kanske man tar sig an hela östra Ukraina. President Putin lagar uppenbart efter läge och tar lätt på att han bryter mot FN-stadgans folkrätt.

– På 2000-talet beter du dig bara inte på 1800-talsvis genom att invadera ett annat land med en fullständigt påhittad förevändning.

Det var USA:s utrikesminister John Kerrys förklaring i tv-kanalen CBS i går eftermiddag till varför man hotar Ryssland med reseförbud, frysning av tillgångar och ekonomisk isolering.

Som på 1800-talet

Det är skarpa ord i rättan tid. EU lär följa efter med liknande åtgärder.

Men John Kerrys retoriska problem är att vi faktiskt beter oss som på 1800-talet.

När Kerry själv ville bli president 2004 drev han valrörelse på att skarpt kritisera sitt eget lands invasion av Irak, en invasion som stred mot folkrätten och motiverades med att Saddam Hussein skulle ha massförstörelse­vapen. Det hade han inte.

Sänk konfliktnivån

När krigstrummorna nu ljuder kring Svarta havet så hänvisas det inte sällan till hur USA och Storbritannien gick in i Irak. En del använder det till och med för att legitimera en rysk invasion i Ukraina.

Det viktigaste nu är att sänka konfliktnivån i området och att de ryska trupperna drar sig tillbaka.

Men det finns en annan viktig och enkel lärdom för framtiden: alla länder måste respektera folkrätten.

En modell där den starkes rätt råder och där stater godtyckligt tillvaratar sina geopolitiska intressen med militära medel har redan prövats i Europa, med förfärande resultat.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN