Pernilla Ericson

Corazza Bildt straffas för att hon inte är man

Kvinnor i politiken smäller i glastaket

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt

Anna Maria Corazza Bildt petas från Moderaternas lista inför EU-valet. Detta trots att hon är den kvinna som dragit in flest personkryss de senaste EU-valen. Men inte ens väljarnas vilja fick M att placera Corazza Bildt på en utökad lista. Hon skulle bort.

Ledet av viktiga kvinnliga profiler som lämnar politiken de senaste åren ringlar allt längre. Mona Sahlin, Rossana Dinamarca, Anna Kinberg Batra, Åsa Romson, Birgitta Ohlsson … Det borde säga oss något.

Knarkat och köpt sex

Just nu turnerar komikern Mia Skäringer Lázár för fulla hus i Sverige med sin föreställning ”Avig Maria – No more fucks to give”. Programförklaringen: ”Männen har pratat sedan dinosaurierna dog ut, det här är mina två timmar.” Föreställningarna i Globen och Scandinavium sålde slut på åtta minuter. Det är en storslagen succé, som ytterst få komiker lyckas med. Men publiken består främst av kvinnor, och det är synd, av en enda anledning. Bänkraderna borde vara fulla av män, för det är framför allt de som behöver höra Mias humorpaketerade budskap. I ett inslag läser Mia Skäringer Lázár högt ur Mikael Persbrandts, Tommy Berggrens och Lars Noréns självbiografier, män som tillhör den svenska kultureliten och skördar enorma framgångar.

Mia vänder på perspektivet: om hon hade knarkat, umgåtts med kriminella, storsupit, köpt sex – och försvarat sexköpen, varit en frånvarande morsa och pullat till nätporr tillsammans med sin regissör, hade hon då blivit älskad av svenska folket? Fått prestigeroller och haft en lång och livskraftig karriär?

Kristersson sitter kvar

Det kan inte åskådliggöras tydligare än så, för vi vet alla vad svaret är. Det råder helt olika måttstockar för kvinnor och män, inom kulturen såväl som i politiken. Det finns så många trampminor för kvinnor. Var inte för mycket, inte för lite, inte för färgstark, hitta rätt röstläge, var mineralpudrad, var helst som en man men samtidigt absolut inte. Bilden av makten utgår från en man.

När Miljöpartiet 2016 gick igenom en jättekris med sjunkande opinionssiffror var det Åsa Romson som fick avgå som språkrör, medan Gustav Fridolin fick sitta kvar.

Dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade dörren för samtal med Sverigedemokraterna, vilket ledde till ett jätteras i stödet för Moderaterna. Öppningen var sjumilakliv ifrån den mer liberala framtoning som Fredrik Reinfeldt framgångsrikt stått för. Efter det kunde hon inte gör något rätt. Men med sin 3-2-1-lösning för vägen till regeringsmakten har nu Ulf Kristersson gjort samma sak. Öppnat dörren för Sverigedemokraterna, som kräver betydande inflytande för att släppa fram hans Alliansregering. Men Ulf Kristersson sitter kvar.

Anna Maria Corazza Bildt tog för mycket plats. Hon måste bort.

Glastaket som blockerar den högsta makten handlar mycket om hur oerhört olika män och kvinnor bedöms. Det är först när vi på allvar erkänner det, som vi kan göra något åt det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.