Mejla

Eva Franchell

Varning för chefen från själva helvetet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jeff Bezos är världens sämsta chef
Foto: Reed Saxon/AP Scanpix
Jeff Bezos är världens sämsta chef

LEDARE

Julmusik i all ära, men det är chefen som avgör hur vi mår på jobbet. Världen är full av arbetsplatser där folk mår skit för att chefen är usel.
I dagarna avgörs faktiskt vem som är världens sämsta chef.
Det är världsfacket ITUC som arrangerar en omröstning i samband med sin kongress i Köpenhamn och kanske kommer Jeff Bezos att vinna igen.

Jeff Bezos äger det amerikanska näthandelsföretaget Amazon som gjort honom till den rikaste människan i hela världen. Han är i dag god för 112 miljarder dollar eller drygt 1000 miljarder svenska kronor.

Jeff Bezos har kapat mellanhänder och revolutionerat e-handeln, men han har också gjort sig känd för det hetsiga humör som krossar såväl konkurrenter som anställda. Han påstår att han vill pressa kostnaderna för kunderna, men i själva verket är det andra som får betala priset.

Anställda gråter på huvudkontoret i Seattle. De möts av tillrop som ”Gått in i väggen? Börja klättra!” Jeff Bezos beskrivs som arrogant och han bemöter medarbetare med kommentarer som ”Förlåt, men glömde jag ta mina dumhetspiller i dag?”

Han utsätter sina anställda för livsfara. På tre år har ambulansen ryckt ut till Amazons brittiska varulager 600 gånger. De anställda övervakas som fångar, de får inte sitta ner och betinget är så tufft att de inte hinner till toaletten. De får välja att kissa i en flaska eller få sparken.

Glömde jag att säga att Amazon är på väg till Sverige? Företaget etablerar sig nu i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Företagsidén är den samma som i resten av världen: ”Vi säljer till dig, vi får veta allt om dina vanor och därmed kan vi sälja ännu mer till dig.”

Kunderna kommer att övervakas, precis som personalen. Amazon kommer att sätta det svenska facket på prov och det vill till att de anställda då har en fungerande arbetsrätt.

I regeringsförhandlingarna ifrågasätter Annie Lööf den svenska arbetsrättslagstiftningen. Hon säger att hon vill ha ett flexibelt och modernt arbetsliv och kanske finns det inget modernare än Amazon just nu. Det är alltså den här typen av Bezos-chefer vi får vänja oss vid. Kissa inte. Jobba snabbare. Klättra upp för väggen. Om du ändå blir sjuk får du sparken eller så kommer ambulansen.

Vi är redan på god väg. Under de senaste sex åren har svenskarnas sjukskrivningar för utmattning ökat med 129 procent. Nästan var tredje svensk har psykiska eller fysiska besvär på grund av jobbet.

Annie Lööf brukar själv prata om ett starkt ledarskap men kanske borde hon begrunda Jeff Bezos framfart. Han är en slavdrivare och sådana borde inte vara tillåtna 2018.

Det är snart jul och många kommer att köpa sina klappar på nätet, men försök att undvika Amazon. Gynna inte världens sämsta chef.


 Vill du ha Eva Franchells fredagskrönikor direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.