Daniel Suhonen

Det är Annie Lööf som bluffar, inte V

Magdalena Andersson vet hur hon kan bilda regering

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fortfarande långt ifrån varandra. Men Annie Lööf behöver Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar lika mycket som de behöver henne
Fortfarande långt ifrån varandra. Men Annie Lööf behöver Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar lika mycket som de behöver henne

De senaste dagarnas spinn från Socialdemokraterna handlar om att de inte förstår Vänsterpartiet. Att Vänsterpartiets krav är så helt uppåt väggarna att regeringsbildningen står på spel. När detta publiceras är allt kanske löst.
Men för den som vill förstå vad Vänsterpartiet håller på med finns på Youtube en video från förra helgens Vänsterdagar (13 november) som säger allt.

Kommunikationschefen Jenny Lindahl redogör för Vänsterpartiets strategi. Den borde Magdalena Anderssons stab kolla på.

Allt handlar om att förändra bilden av Vänsterpartiet. Från ett småsyskon till Socialdemokraterna vars idéer om politisk förändring handlar om att S ska bli lite mer vänster och genomföra vänsterns politik – till ett parti med egen förmåga att genomföra reformer.

Vill ha respekt

De förhandlingar som i veckan pågått mellan S och V handlar liksom sommarens regeringskris om just detta. Vänsterpartiet vill ha respekt för sina mandat.
Verklighetsbilder kan bli så starka att vi inte ser verkligheten.

Sedan Liberalerna spräckte Januariavtalet är den rödgröna regeringen helt beroende av Vänsterpartiets röster. Dels för att få Stefan Löfven och nu Magdalena Andersson vald till statsminister. Dels för att få igenom sin budget.
Vänsterpartiet är och har länge varit en del av regeringsunderlaget.

I alla demokratier tvingas regeringsbildare förhandla med sina regeringsunderlag. Det är alltså helt rimligt att Vänsterpartiet erkänns som regeringsunderlag och att de får en rejäl politisk reform som också kan vara någonting som gör S-väljarna glada.

Vill man ha en formel för detta är det RESPEKT + reform = regering för Magdalena Andersson.

Nyckelordet av dessa två är just respekten. Vänstern vill vara en partner som man kan förhandla med.

Varför skulle annars de arbetarväljare som Nooshi Dadgostar nu försöker vinna rösta på V?

Inte ett protestparti

Att bli en partner som får förhandla och kompromissa är också att bli någon man röstar på för att förändra sitt liv. Ett parti som får saker gjorda, som genomför sina förslag. Inte ett protestparti. Det är koden för nästa fas i Vänsterpartiets tillväxtstrategi.

Det vore på många sätt mycket förvånande om S och V inte kan få ihop det tills nästa vecka. I så fall är det ett misslyckande. Då kommer Ulf Kristersson få frågan och om C har styr på sin riksdagsgrupp återigen inte kunna bilda regering. Då kan Magdalena Andersson få tillbaka frågan om någon vecka, mer motiverad att gå Vänsterpartiet till mötes. Detta riskfyllda spel måste till varje pris undvikas.

Eller som Jenny Lindahl lägger fram det för S i sitt föredrag på Vänsterdagarna, huruvida V kommer rösta rött om de inte når en överenskommelse: ”Var så god, testa.”

Lööfs dörrar låsta

Genom Ulf Kristerssons samgående med Sverigedemokraterna är dörrarna låsta höger ut för Annie Lööf. Hon behöver Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar lika mycket som de behöver henne.

Lös detta nu, få Andersson vald, få igenom regeringens budget och vinn valet. Den resan börjar med att ge Nooshi Dadgostar den respekt hon förtjänar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.