Greta Thunberg har rätt i att talen blir värdelösa

Klimattoppmötet – unga vågar inte bli gravida

Publicerad 2021-10-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg vid ett EU-möte 2020.
Greta Thunberg vid ett EU-möte 2020.

Under 2021 skedde den näst största utsläppsökningen i historien. I rapporten World Energy Outlook 2021, som släpptes en månad tidigare än väntat, konstateras att världen fortfarande släpper ut för mycket fossila bränslen. Rapporten kommer från International Energy Agency (IEA) och är tänkt att användas som en handbok inför klimatmötet COP26 i Glasgow i november.

Tjusiga tal

– Regeringar måste lösa detta under COP26 genom att ge en klar och tydlig signal att de är fast beslutna att snabbt skala upp framtidens rena och robusta teknologier. De sociala och ekonomiska vinsterna med att accelerera övergången till ren energi är enorma, och priset för att inte agera är oerhört, sa IEA:s verkställande direktör Fatih Birol i ett pressmeddelande.

I veckan kommenterade även Greta Thunberg klimatmötet. "Jag förväntar mig att få höra många, många tjusiga tal och många löften som, när de synas i kanten, är mer eller mindre värdelösa. De säger det bara för att ha något att säga, för att medier ska ha något att rapportera om", sa Thunberg till Dagens Nyheter.

Dödsdömd mänsklighet

Hon är inte ensam om att ifrågasätta världsledarnas löften. I en ny undersökning från University of Bath intervjuas 10 000 ungdomar i tio olika länder om hur de känner inför klimatet. I undersökningen uppger hälften av alla unga att de tror att mänskligheten är dödsdömd. Många är tveksamma inför att skaffa barn på grund av klimatförändringarna, och en majoritet känner sig svikna av sina regeringar.

Våra internationella klimatmöten känns allt oftare som ett värdelöst Almedalen. Beslutsfattare minglar, tar foton - gärna med Greta Thunberg - och återgår sedan till att göra alldeles för lite. Inte konstigt att unga i hela världen har känt sig svikna.

Nu behöver inte alltid människors oro korrelera med verkligheten - det är inte alltid ökad rädsla är detsamma som ett ökat hot. Men i det här fallet är all oro helt legitim. Människor tvingas på flykt från sina hemländer, upplever hur extremväder blir det nya normala och hur världens ledande politiker gör alldeles för lite, alldeles för sent.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.