Mejla

Jonna Sima

Kampen mot judehatet är Löfvens testamente

Förintelsekonferensen i Malmö är en tydlig markering

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven vid ett besök i Malmös synagoga 2016.
Stefan Löfven vid ett besök i Malmös synagoga 2016.

I dag invigs Malmös internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, Remember ReAct. Ett år försenat på grund av pandemin kan statsminister Stefan Löfven ta emot internationella gäster, men där de mest prominenta – däribland FN:s generalsekreterare António Guterres, Israels president Isaac Herzog och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen – bara deltar via länk eller inspelade videohälsningar.

Kanske kan det beskrivas som Löfvens sista viktiga kapitel i hans politiska testamente. Att bekämpa rasism, nazism och antisemitism är en stor del av hans politiska kall. Den som träffat honom kan inte ta miste på detta.

Motståndet mot Sverigedemokraterna är inte något politiskt spel för att splittra den politiska högern. Det är en känsla av att partiet riskerar att bli ett hot mot vårt jämlika samhälle och våra fri- och rättigheter på riktigt.

Förintelseöverlevarnas varning

Det har inte bara med att SD en gång grundades av före detta SS-soldater, utan väldigt mycket med vilka de är idag. De ständiga rasistskandalerna och svartmålandet av invandrare. Partitoppen Oscar Sjöstedt som i ett spritt videoklipp skrattar rått åt att en person har sparkat på djurkadaver och ropat "Die Juden".
En rad förintelseöverlevare, däribland Emerich Roth och systrarna Livia Fränkel och Hédi Fried, har varnat och sagt att de känner igen tendenser i dagens politiska utveckling från tiden före andra världskriget.

Vi vet inte om Förintelsens fasor någonsin kommer att ske igen, men vi vet att historien har en tendens att upprepa sig.

Malmös symbolvärde

Att det är just i Malmö som Förintelsekonferensen hålls har ett symboliskt värde. Staden har länge haft synbara problem med antisemitism. Judiska malmöbor vittnar om att de inte vågar bära kippa eller Davidsstjärnan runt halsen. Vissa känner sig till och med tvingade att flytta från staden.

Det som gör antisemitismen annorlunda är att den kan komma från såväl vissa muslimer som delar ur högern som vänstern. Konspirationsteorier om rika och mäktiga judar och staten Israels ockupationspolitik används för att legitimera rakt av rasistiska åsikter. Det kan aldrig accepteras. Den svenska staten måste markera stenhårt mot sådant beteende, förhoppningsvis är Malmö-konferensen en viktig del i det arbetet.

Sverige ska vara ett tryggt och bra land för alla oavsett religion eller etnisk bakgrund. Men då får vi inte vara naiva utan lyssna på varningsklockorna när de väl ringer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.