Extremväder - snart i en källare nära dig

FN: "Världen är på en katastrofal väg mot 2,7 graders uppvärmning"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En bil i vatten på Källviksvägen i Falun efter kraftiga skyfall i slutet av augusti.
En bil i vatten på Källviksvägen i Falun efter kraftiga skyfall i slutet av augusti.

Två månaders regn på 24 timmar. Stora bostadsområden stod helt under vatten. Vägar gav vika och polisen uppmanade invånare att inte ge sig ut i trafiken på grund av rasrisken. SOS blev överbelastade med samtal om raserade vägar, översvämmade bostäder och tusentals anmälningar kom in till försäkringsbolaget redan första dygnet.

Det här är ingen nyhet för boende i Gävleborg, det var de som fick uppleva katastrofvädret i slutet av sommaren.

Men det slutade inte där.

Det nya normala

Även i Dalarna orsakades översvämningar som meteorologer kallar historiska. Nu har över 7000 anmälningar kommit in och så även notan – som landar på en halv miljard. Detta enligt siffror från Svensk Försäkring. En majoritet av skadorna är skador på villor.

Men vad kommer det kosta om extremvädret blir det nya normala?

För det var verkligen ett extremt väder. På SMHI:s lista över maxnederbörd på två timmar tog Gävle förstaplats i somras. Ett sådant här oväder slår inte bara mot privatpersoner, och det är inte bara en försäkringsfråga.

Måste klimatanpassa

Nu måste vi klimatanpassa som aldrig förr, och det kommer kosta staten mycket. Men kommunernas ansvar är ändå det yttersta när det väl gäller.

Det går inte att säga att vi inte kan förutse vädret eller behoven av anpassning. De extrema regnmängderna är enligt forskare bara en försmak på vad som kommer. Då kan inte våra kommuner bygga utan att bry sig om det, för att sedan skicka notan till staten. För vi vet vad som är på väg.

I oktober är det dags för en global klimatkonferens i Glasgow. FN larmar redan. ”Världen är på en katastrofal väg mot 2,7 graders uppvärmning. Misslyckas vi med att nå det målet kommer det att mätas i ett massivt antal förlorade liv och uppehällen, säger Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.