Ledare

S förlorar slaget om gängbrotten

Partiet vet vad som behöver göras, men låter bli

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

För högern är kampen mot brottslighet synonymt med hårdare straff. De tar i från tårna när de försöker bräcka varandra i tuffhet. Just nu är det visitationszoner, anonyma vittnen och att kalla kriminella för terrorister som är på tapeten.

Där är inte Socialdemokraterna än, även om de är på god väg. Mikael Damberg (S) har öppnat upp för både hemlig avlyssning och husrannsakan – utan brottsmisstanke. Utöver löften om skärpta straff och integritetskränkande åtgärder från regeringens håll, som har inte har evidens i forskning, så lovar de att vara hårda mot brottslighetens orsaker. De vill bekämpa själva grogrunden för kriminalitet, men det löftet lyckas de inte hålla.

Bryter sitt löfte

"Det är när tron på framtiden går förlorad som gängen och våldet blir ett alternativ. Vi ska bekämpa brotten, men också brottens orsaker", står det på Socialdemokraternas hemsida. Samtidigt genomför de kraftiga nedskärningar i arbetet för att bekämpa dessa.

I en ny granskning från fackliga idéinstitutet Katalys visar de hur Socialdemokraterna bantat ned arbetet för att bekämpa brottslighetens orsaker. De har minskat de riktade statsbidragen för att bryta segregationen med 77 procent sedan samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna inleddes. Då kan man inte med gott samvete lova att man gör allt för att minska brottsligheten.

Katalys granskning visar att regeringens program mot gängkriminalitet innebär många fler reaktiva brottsbekämpande åtgärder, som fått större resurser än brottsförebyggande åtgärder - det vill säga de åtgärder som faktiskt har stöd i forskningen.

Samma spår som Reinfeldt

Ett exempel är att 70 procent av landets kommuner i 2019 larmade om kommande besparingar i skolan. "I våldsdrabbade Göteborg aviserades samtidigt nedskärningar i socialtjänsten i sju av tio stadsdelar", skriver Katalys i DN Debatt.
I dag låter vi fortfarande välfärdens pengar rinna ut i skolägares skatteparadis, vårdkapitalisters fickor och samtidigt sänker vi skatten ytterligare för de som har råd att bidra.

Att tiden under Reinfeldts styre ledde till ökade klyftor, besparingar och ökad segregation är förståeligt, det går hand i hand med högerns samhällsanalys. Det sorgliga är att Stefan Löfven fortsätt på samma spår - samtidigt som hans analys av läget går åt motsatt håll.

Socialdemokraterna är ett parti som vet vad som behöver göras, men låter bli.

När partiets kongress inleds i Göteborg i dag kanske de bör göra något åt det.


Diskutera med Zina Al Dewany. Chatten öppnar klockan nio, men för dig som är inloggad går det bra att skriva redan nu.

Skriv inlägg
 • Zina Al-Dewany

  Nu är det dags att avsluta chatten. Det kom in många bra och intressanta funderingar. Tack till alla er som ställde frågor och bidrog!

 • Att hårdare straff är avskräckande för andra eller inte är ju inte huvudpoängen utan att den som har begått brott tas bort från gatan för en tillräckligt lång tid så att samhället behöver inte vara rädd för den här individen. Vad är fel med det?

  Peter V.

  Hej Peter, du har en poäng där, men tyvärr är det man sett att kriminaliteten inte bara hänger på just de individerna som låses in. Det finns tyvärr många som vill ta deras plats, oavsett hur långt straff som väntar. Då krävs förebyggande insatser som gör att dessa personer inte hamnar snett i tidig ålder.

  Zina Al-Dewany
 • Om vår efterblivna regering slutade upp med att strö våra skattemedel i bidrag runt om i världen, skulle man ha resurser för att ta tag i gängkriminaliteten samt att börja ta hand om sitt eget folk...istället för att leka socialtjänst runt om i världen.....

  Frank Larsson Landén

  Hej Frank, det där är en vanlig missuppfattning att vi behöver ställa just biståndspengarna mot sociala insatser. Det handlar inte om att Sverige inte har råd, utan var pengarna hamnar. Här är privata skolägares miljardvinster som görs på våra skattepengar långt mer upprörande, som jag ser det.

  Zina Al-Dewany
 • Alla vet att sossarna gör vad som för makten. Eller snarare för att sitta kvar så de kan behålla lönerna. Vad ska de outbildade i partiet annars leva av.

  Säger en sak och gör något annat, sossarnas paradgren.

  Magnus

  Hej Magnus, jag tror att socialdemokraternas kompromissvilja för att på längre sikt få igenom sin politik kan leda till just sådana funderingar som du har. Kanske skulle S i längden tjäna på att vara mer principfasta i en del frågor?

  Zina Al-Dewany
 • Mycket bra analys! Nu ser vi resultatet av många års nedmontering av skolan med överfulla fängelser som resultat. Det här har skolpersonal larmat om i 20 år för döva öron.Det blir dyrt i längden att spara på skolan!

  Ulla Berglind

  Hej Ulla, tack! Jag tror som du att skolan kan spela en helt avgörande roll här.

  Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

1984 är en varning, inte en instruktionsmanual

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriminalpolitik

Socialdemokraterna

Segregation

Stefan Löfven

Göteborg

Mikael Damberg