Mejla

Ingvar Persson

Klassföraktet är samhällsfarligt

Efter corona borde alla fira med en pizza

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Berg, moderat ordförande i Dalarnas regionstyrelse, tycker att ensamstående mödrar kan söka ”Lyxfällan”.
Ulf Berg, moderat ordförande i Dalarnas regionstyrelse, tycker att ensamstående mödrar kan söka ”Lyxfällan”.

Det började som ett vanligt gräl om priset för ungdomars busskort i Dalarnas regionfullmäktige. Regionstyrelsens ordförande, moderaten Ulf Berg, förklarade att ensamstående mammor som tyckte busskortet blev för dyrt kunde avstå från ett par pizzor. Eller söka till "Lyxfällan".

Vi borde inte bli förvånade. Borgerliga politikers reflexmässiga förakt för fattigdom dyker upp då och då. Den minnesgode kommer ihåg hur Bergs partikamrat Torbjörn Rosdahl i Stockholm för några år sedan jämförde prishöjningen på SL-kortet med tre påsar chips. Och häromåret tyckte Ebba Busch att fattiga kvinnliga pensionärer borde ha gjort andra livsval.

Fattiga får skylla sig själva. När man skrapar lite på ytan är det så resonemangets kärna ser ut.

Klassföraktet provocerar

Klassförakt är provocerande också i vanliga fall. I dag, när samhället tycks vara på väg in i den värsta lågkonjunkturen på mycket länge blir det samhällsfarligt. Att en ensamstående mamma känner att hon kan unna sig just de där två pizzorna när lönen äntligen kommit kan nämligen vara precis det som får hjulen att börja snurra när restriktionerna så småningom lättar.

De krogar där Ulf Berg och de andra topparna i regionen kan tänkas representera kommer säkert att få tillbaka sin publik. Om inte så beror det i alla fall inte på att kunderna saknar pengar.

För pizzeria Viking i Kvarnsveden eller Slätta Pizzeria och Kebab i Falun är det lite annorlunda. De kan inte hoppas på stora representationssällskap.

Köpkraften är avgörande

Precis som hundratals andra företag är de beroende av att den där ensamma mamman har pengar att handla för.

Hon kommer nämligen att konsumera om hon kan. För den som har små marginaler finns det alltid behov. Gummistövlar till barnen, träningsavgiften på fotbollen, en bil som krånglar eller en tandläkarräkning. Och kanske en pizza.

Fördelningspolitik är alltid viktig, men för den finansminister som vill sätta fart på en stagnerande ekonomi är den helt avgörande. Vid sidan av offentlig service och investeringar i infrastruktur tillhör höjda pensioner eller höjda barnbidrag de mest effektiva inslagen i verktygslådan.

Säljer inte fler pizzor

Sänkta skatter för människor med gott om pengar leder däremot ofta bara till att kontot för oförutsedda utgifter växer. Det kickstartar ingen ekonomi. Och det säljer inte fler pizzor.

Just nu är rekommendationen att vi så långt som möjligt ska undvika sociala kontakter. Det slår hårt mot näringslivet. Men förhoppningsvis kommer det en dag när Sverige ska återstartas igen. Det måste alla få fira, kanske med en hämtpizza.

Det gäller också den ensamstående mamman. Hur mycket det än retar moderata landstingsråd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.