Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Benjamin Dousa sprack när det gällde

Sista insatsen i politiken ett misslyckande

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Benjamin Dousa ska bli ny VD för Timbro och lämna ordförandeskapet i MUF och ansvaret som stadsdelsnämndsordförande i Rinkeby-Kista i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Benjamin Dousa ska bli ny VD för Timbro och lämna ordförandeskapet i MUF och ansvaret som stadsdelsnämndsordförande i Rinkeby-Kista i Stockholm.

LEDARE

För de flesta är Benjamin Dousa känd som MUF-ordförande. En mycket framgångsrik sådan dessutom.

Få andra ungdomspolitiker har kommit ut i media i lika hög utsträckning och få andra ungdomsförbund har lyckats påverka moderpartiet så mycket som MUF under Dousas hand.

I maj kom nyheten att Dousa lämnar politiken. Ett särskilt långt kliv bort blir det inte – Dousa ska ta över näringslivets tankesmedja Timbro. Lämnar han partipolitiken helt lämnar han också sitt mindre kända uppdrag som ordförande för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista i Stockholm.

Här kan man tala om ett dystrare bokslut.

Medan ambulanserna rullade in på Husbys, Kistas, Rinkebys och Tenstas gårdar började boende larma.

Fem ambulanser på samma gård under en och samma dag. Det är ett av vittnesmålen som kom från Rinkeby-Kista under coronapandemins första veckor. Smittan slog till snabbt och med dödlig utgång.

Medan ambulanserna rullade in på Husbys, Kistas, Rinkebys och Tenstas gårdar började boende larma. Socioekonomisk utsatthet och trångboddhet drev på smittspridningen. Riskgrupperna borde evakueras från området – kanske till alla de hotell som coronapandemin lämnat tomma.

 
Moderatledda Stockholms stad ville först alls inte erkänna trångboddhet som en faktor – trots att Anders Tegnell tydligt talade om motsatsen.

I Svenska Dagbladet resonerade Benjamin Dousa fritt om att isolera familjer och ha särskild digital undervisning för trångbodda barn, men tyckte att alla åtgärder låg på regeringens bord.

Till slut kom beskedet: "Det kan bli aktuellt att flytta i vissa fall". Eller besked är att ta i. Man skulle återkomma till frågan. I två månader ljöd ambulanssirenerna över Järvafältet innan nedgångna evakueringslägenheter hade skakats fram. Nu skulle trångbodda pensionärer få flytta och isoleras likt alla de äldre som bor ensamma eller på äldreboenden. För 5000 kronor i månaden.

 
Någonstans här finns ett skratt som fastnar i halsen.

Som om människor bor trångt frivilligt. Som om 5000 kronor utöver hyran man redan betalar alls är möjlig för dessa familjer. Som om Rinkeby-Kistas socioekonomiska utsatthet magiskt blir löst bara man får en räkning till att betala. Två tredjedelar av lägenheterna stod tomma. Dousa såg det som en seger. Det hade varit värre om de haft för få lägenheter, tyckte han.

Coronakrisen är den största prövningen Sverige genomlevt sedan andra världskriget. För Benjamin Dousa som stadsdelsnämndsordförande lär det också bli den största politiska utmaningen han kommer få se i hela sitt liv. Stockholms stad, och med den Dousa, brast när det verkligen gällde.

För Benjamin Dousa som stadsdelsnämndsordförande blev ett misslyckade hans sista insats i partipolitiken.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.