Mejla

Pernilla Ericson

Skolstängning är en fasa för många barn

Coronakrisen stänger ungas frizoner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nya coronaviruset påverkar barns utsatthet. Vid en nationell stängning av grund- och förskola måste socialtjänsten och hela samhället vara redo.
Nya coronaviruset påverkar barns utsatthet. Vid en nationell stängning av grund- och förskola måste socialtjänsten och hela samhället vara redo.

LEDARE

Ett inlägg i flödet som ger ett hugg i hjärtat. En lärare i Stockholm skriver på Twitter:
“Högstadieelev från en av stadens mindre bemedlade stadsdelar: ‘Men om det blir sån där fjärrundervisning får vi väl ändå komma till skolan och äta lunch?’”

Nya coronaviruset ökar oron för barn och unga. Samtalen till Bris blir fler, rapporterar P3 Nyheter.

Men pandemin riskerar också att öka barns otrygghet. När vi nu står inför det möjliga beslutet att stänga grundskolor och förskolor, så kommer skillnader i klass och ekonomi att märkas desto mer. Det påverkar alla de barn som delar rum med syskon och inte får studiero, och de som inte kan få läxhjälp av föräldrarna. Alla de barn som får dagens främsta mål mat i en skolservering.

Utsattheten blir större i hemmen när dörrarna stängs.

Och för en grupp är tanken på fjärrundervisning en mardröm.
För alla de barn vars föräldrar har olika former av missbruk, föräldrar som är kriminella, som lider av svår psykisk sjukdom, som är våldsamma. I Sverige bevittnar omkring 10 procent av alla barn våld mellan vuxna i hemmet. Utsattheten blir större i hemmen när dörrarna stängs. I Kina märktes effekten i coronakrisen direkt, när fallen av våld i nära relation ökade med isoleringen.

Olika mötesplatser för barn stängs redan ner i nya coronavirusets spår.
– De barn och ungdomar som har det svårt hemma där skolan har varit någon slags frizon och fritidsgården har varit det också kan det bli väldigt svårt nu, om man bor trångbott nu, att bara sitta inne, säger Rafi Farouq, verksamhetsledare på föreningen Flamman i Malmö, till P3 Nyheter.

Om nu alla grundskolor och förskolor ska stängas, med det massiva förberedelsearbete det kräver för föräldrar i samhällsbärande yrken, så finns det också mer man måste ta höjd för. Socialtjänsten måste vara på tårna. Olika former av uppföljning blir ännu viktigare.

Det kräver också en större vakenhet av oss alla i samhället. Att våga fråga hur barnens vänner har det, se till vad som pågår hos grannarna. Att våga bry sig.
Visst kan social distansering vara vår räddning i det här läget.
Men hemmet inte är en trygg plats för alla barn.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Bris

Barn & unga

Sverige

Psykisk ohälsa

Missbruk

Socialtjänsten