Mejla

Ingvar Persson

Lönekraven växer när vinster rusar

Pappers krav pekar på utmaningarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fackförbundet Pappers har haft avtalskonferens, men redan innan ombuden hade samlats presenterade förbundsordföranden Pontus Georgsson kraven inför vinterns förhandlingar. Pappersbruksarbetarna vill ha ett lönelyft på fyra procent nästa år.

Arbetsgivarna protesterade, men Pappers utspel fick också fackliga företrädare att sätta förmiddagskaffet i vrångstrupen.
"Så här brukar vi inte göra", förklarade IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä ampert.

Känsligt spel

Nej så här brukar man inte göra. Lönebildning är sedan 20 år ett känsligt spel där krav från tjänstemannafack och LO-förbund inom industrin - just Pappers ingår inte längre - ska synkroniseras med kraven från alla LO-förbund.

Dessutom koordinerar arbetsgivarorganisationerna sina positioner och till sist finns det statliga Medlingsinstitutet som vakar över allt ihop.
Industrins avtal sätter ramen för hela arbetsmarknaden. Ordningen brukar kallas industrinormering eller "märket".

De flesta skulle säga att det fungerat. Industrin har utvecklat sin konkurrenskraft samtidigt som löntagarna fått reallöneökningar.

Pappers är noga med att man inte ifrågasätter modellen, i alla fall inte nu.

Pekar på problemen

Samtidigt är det svårt att förneka att pappersarbetarnas krav, eller snarare deras argument, pekar ut problem i dagens förhandlingsordning.
Förbundet anser att företagen tjänar så mycket pengar att lite mer borde kunna gå till de anställda. Det är provocerande när aktieutdelningar och direktörslöner rusar samtidigt som löntagare ska hålla igen.

Dessutom pekar man på rekryteringsbehoven. Pappersbruken har svårt att anställa och behålla kompetent personal. Som vi vet är de inte ensamma. Arbetskraftsbrist är ett problem på hela arbetsmarknaden, inte minst i välfärden.

Modellen för lönebildning kommer att överleva vinterns avtalsrörelse. Men frågorna blir fler och fler, och Pappers blir nog inte de enda som försöker göra på ett sätt man inte brukar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.