Lina Stenberg

Löfven borde svara på Greta Thunbergs fråga

Har Sverige gett upp om klimatet?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Krisinsikten måste öka bland världens ledare, menar Greta Thunberg. Också hos Stefan Löfven.
Krisinsikten måste öka bland världens ledare, menar Greta Thunberg. Också hos Stefan Löfven.

Under tisdagen träffade Stefan Löfven Greta Thunberg, tillsammans med tre ytterligare representanter för Fridays for future, Alde Fermskog, Alexander Ahl och Anton Foley,

Detta är stort. Hittills har klimataktivisten hållit tal till FN:s generalförsamling, och talat till Donald Trump i Davos. Hon har träffat Dalai Lama och Angela Merkel, den sistnämnde beskriver som "lite torr" i BBC-dokumentären "Lyssna inte på mig!" som nyss kommit på SVT Play.

"Av anledningar jag inte förstår lyssnar folk när jag pratar. Ni lyssnar just nu." Med de orden inleder Greta Thunberg filmen. Hon har världens uppmärksamhet, just nu. Därför måste hon använda tillfället för att göra skillnad.

Pressträff om klimatet

Under tisdagen gjorde hon just detta. På en pressträff berättade hon tillsammans med de tre ungdomarna om mötet med Löfven. Och tillfället togs också att betona vilket ansvar media har, jämte politikerna i att beskriva klimatkrisen som den överordnade, existentiella fråga den är.

Och här har ungdomarna i Fridays for future helt rätt.

För precis som dokumentärfilmen också belyser räcker det inte med handling imorgon. Inte heller lite lagom duttande politik, här och där.

Förändringen måste vara drastisk, och den kan inte vänta.

Det uppsatta klimatmålet i Parisavtalet, med en maximal temperaturhöjning på 1,5 grader, är i dagsläget ouppnåeligt om koldioxidutsläppen inte minskar drastiskt. De senaste prognoserna talar i stället för en höjning på mellan 2,1 och 3,3 grader, vilket skulle ge ett riktigt domedagsscenario med enorma konsekvenser för vår planet och för mänskligheten.

Trots att corona haft viss positiv påverkan på klimatet, med avsevärt mindre flygtrafik, har utsläppen endast backat till 2006 års nivåer. Och det räcker inte.

Därför har Greta Thunberg helt rätt när hon anklagar världens ledare, inklusive Stefan Löfven, för att ha gett upp om Parisavtalet. Att ha gett upp om klimatet.

För när politiker ursäktar sig med att de förvisso inte följer 1,5-målet men gör saker i rätt riktning, ja då räcker det helt enkelt inte.

Löfven gör för lite

Inte heller Sveriges klimatmål eller EU:s nya klimatlag räcker för att förhindra katastrofen, betonar Thunberg. För när det som i dag, med kreativ bokföring som klimataktivisterna kallar det, går att räkna samman koldioxidutsläpp men utelämna vissa delar av utsläppen i rapporteringen, då är man inte uppriktig.

Det är, med Anton Foleys jämförelse under pressträffen som att utesluta de som avlidit på äldreboenden när dödstalen i covid sammanställs. Allt för att snygga till statistiken.

I november hålls nästa klimattoppmöte, COP26 i Glasgow. Och förväntningarna är höga från ungdomarna i Fridays for future.

Utvecklingen går att vända, och visst kan man vara hoppfull. Men det krävs handling nu, också från Stefan Löfven.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.