Atle Morseth Edvinsson

Håll isär dina två liv, Ebba Busch

Festa gärna men låt kändisarna ta egen taxi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Margaux Dietz och Ebba Busch på Ellegalan på Grand Hôtel i januari i år.
Margaux Dietz och Ebba Busch på Ellegalan på Grand Hôtel i januari i år.

När influencern Margaux Dietz hade firat färdigt sin 30-årsdag på krogen fick hon skjuts hem av KD-ledaren Ebba Buschs livvakter. Så beskrev Dietz själv hur utekvällen slutade, i en del av sin podcast som under onsdagen blivit bortklippt. Kristdemokraternas egen version är att influencern åkte med när Busch satt i bilen.
Hur det än är med detaljerna går det att se framför sig det meddelande en brydd Busch måste ha skickat till Dietz om att det kanske inte var så genomklokt att dela med sig av de där uppgifterna. Nu skvalpade det ut lite för mycket information.

Dietz har tio miljoner till taxi

Buschs verkliga huvudbry verkar vara att hon inte lyckas hålla isär sina två liv: Det ena som partiledare med förhoppningar om regeringsmakt och det andra som innemänniska i Stockholms hetaste kändiskrets.
Att ha de två liven är förstås inte fel i sig. Ingen vettig människa tycker att Ebba Busch ska göra avkall på att ha kul utekvällar bara för att hon leder ett riksdagsparti. Saker och ting skulle bli för tråkiga om robotar ledde det här landet. Festa på, för all del.
I en perfekt värld hade Busch kunnat göra det utan att behöva ha Säpo i släptåg. Men nu finns de där och då måste en del av partiledarlivet hänga med in på nattklubben. Därmed ställs KD-ledaren inför ett val, för ett val har hon trots allt.
Ska kändiskompisen som drog in 10 miljoner i vinst förra året betala för en taxi eller ska hon få åka med de av skattebetalarna finansierade livvakterna?
Oavsett om Busch satt med eller inte användes bilen för att skjutsa en person som den inte finns till för, om man ska vara riktigt petnoga. Sådant har med allra största sannolikhet hänt förr och det finns rimligen en massa andra kålsupare där ute.

Säpos resurser behövs till annat

Men att andra gjort likadant är inte ett sätt att rättfärdiga att ens livvakter agerar taxibolag, oavsett om politikern är från höger eller vänster.
Vid tillfället var Ebba Busch mitt uppe i arbetet med att lansera en budgetmotion som fastslår att Säkerhetspolisen behöver växa för att hantera en allt större skara extremister i Sverige.
Mot bakgrund av det borde det komma som en instinkt att inte slarva med rutinerna för sina egna kontakter med myndigheten. Det är ju olyckligt om de resurser som ändå finns ska läggas på inte bara fel men helt ovidkommande saker.
Nästa gång Ebba Busch ger sig ut i nattlivet borde hon göra klart för partygänget att det inte är någon privat chaufför hon har med sig.
Om inte för att slippa skicka fler brydda meddelanden så för att spara på statskassan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.