Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Kolonialismen lever i britternas kungahus

Buckingham Palace fortsätter diskriminera minoriteter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det brittiska kungahuset har en rasistisk historia som inte började med Meghan Markle.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Många av oss har sett Oprah-intervjun där Meghan Markle och Harry blir intervjuade om varför de valt att lämna det brittiska kungahuset. Den som lämnade både Oprah och tittarna chockade.

De berättar om hur mycket rasism och kritik som Meghan fått utstå. Etablissemanget har bland annat uttryckt en oro kring parets då ofödda sons hudfärg. Och hur man behandlat Meghan är snarast en reaktion på de uråldriga synsätten som levt vidare genom monarkin.

The Guardian har hittat gamla dokument och kommit över en policy som visar på att personer med annan etnisk bakgrund inte var välkomna att anställas på Buckingham Palace. De kunde dock anställas som tjänstefolk. Policyn är från 1960-talet, men det är fortfarande oklart när den togs ur bruk. Hovet har också undantagits från lagar som ska förhindra diskriminering.

Även om policyn inte används längre, så är rasismen fortfarande fullt levande, något vi sett i Meghan Markles fall. På ett sätt lever den brittiska imperialismen vidare genom sociala normer.

Cirka 60-70 procent av befolkningen som bor i något av de länder som tillhör samväldet är icke-vita. Genom att mobba ut Meghan från kungafamiljen har monarkin visat att personer som är icke-vita inte är välkomna. 70 brittiska parlamentariker har dessutom talat ut om rasismen som Meghan fått utstå och hur man tycker att media rapporterat en orättvis bild av henne. De menar att sättet man uttryckt sig på ska ha varit kolonialistiskt.

I slutändan kan man få bilden av att Storbritannien visat sitt rätta jag. Nyanser av kolonialismen lever fortfarande vidare. Kungahuset har gått från att uttryckligen inte acceptera icke-vita till att göra det "i smyg". Lite mer finkänsligt har man valt ut vilka som ska accepteras – och inte – i kungliga rum och sammanhang.

Av: 

Jehna Al-Moushahidi

Publisert:

LÄS VIDARE

Vårt krav – sätt stopp för rasistiska grupper

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Meghan Markle

Brittiska kungahuset

Rasism

Storbritannien

Diskriminering

Kolonialism

Buckingham palace