Mejla

Lina Stenberg

Liberalerna är ett sjunkande skepp

Väljarna dissar Sabunis högergir

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med Nyamko Sabuni som partiledare når Liberalerna ständigt nya bottennivåer.
Med Nyamko Sabuni som partiledare når Liberalerna ständigt nya bottennivåer.

LEDARE

Under dagen presenterade SCB sin senaste partisympatiundersökning. Och intresset är stort såhär snart ett år kvar till nästa riksdagsval. Av alla opinionsmätningar som cirkulerar brukar just SCB brukar ges en särskild tyngd. Här syns på ett ungefär hur svenskar skulle ha röstat om det var val i dag.

Det finns några rejäla skrällar i siffrorna. En är att regeringspartiet MP med sina 3,8 procent inte skulle klara riksdagsspärren. En annan är att M med partiledaren Ulf Kristersson befäster ställningen som det stabila oppositionspartiet. De ökar med hela 2,6 procent sedan valet 2018 och är undersökningens stora vinnare.

Liberalerna går mot botten

Men den enskilt viktigaste signalen som SCB-rapporten visar är riktad till Liberalerna och Nyamko Sabuni.

Partiet som inte sedan 2002 nått över tio procent, har nu mer än halverat sitt stöd från förra valet och hamnar på rekordlåga 2,5 procent av väljarstödet. Långt under riksdagsgränsen med andra ord.

Frågan som kvarstår är om partiet har givit upp.

Det går faktiskt inte att snälltolka väljarflykten från L hur mycket man än försöker. Budskapet är glasklart, partiet är på helt fel väg enligt svenska folket. Eller för att vara ännu mer tydlig. Liberalerna med Nyamko Sabunis ledarskap kan inte få fortsätta som nu.

Och det är inte svårt att förstå landets forna L-sympatisörer som nu flyr till M, C och S.

Partiet som gick så långt att de bytte namn till den ideologi de traditionellt varit knutna till har ju på sistone helt övergett just liberalismen. Inte bara har Nyamko Sabuni kastat partiets annars så hårdnackade principfasthet i sjön när hon rör sig in i populismens lågvatten. Hon har antagit rent antiliberala ställningstaganden om begränsad asylrätt och hårdare krav för medborgarskap.

Ska du ta hit hela världen?", frågade Nyamko Sabuni partiledarkollegan Annie Lööf i senaste partiledardebatten när hon blev trängd om partiets nya riktning.

Kan Sabuni vara kvar?

Egentligen handlar det om SD. Om hur Liberalerna plötsligt bytte fot i svensk politik nu under våren. Från att historiskt ha varit rösträttens förespråkare och under många år drivit frågor om jämställdhet, HBTQ-rättigheter och funktionshindrades självklara deltagande i samhället, har de nu blivit något helt annat.

Ett parti som öppet flirtar med SD.

Man kan illustrera det på flera sätt. Säga att Liberalerna med Sabuni kastat ut barnet med badvattnet eller förvandlats till sin egen antites.
Man kan kalla det självsabotage.

Frågan som kvarstår är om partiet givit upp. Ska L med Sabuni som kapten bli det sjunkande skepp som det ser ut att bli.

Med ett drygt år kvar till valet kanske det finns en gnutta hopp ändå, för dem som ändå tror på vitsen med ett liberalt Liberalerna.

Men då måste högergiren riktas om rejält. Och troligen behövs en annan kapten för att klara den skutan. En annan partiledare än Nyamko Sabuni.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Marknadshyror öppnar för nya överklassgetton

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Nyamko Sabuni

Ulf Kristersson

Annie Lööf

Liberalism

Valet 2018