Mejla

Jonna Sima

Din framtid ligger åt vänster, Annie Lööf

Centerpartiets byte av logga räcker inte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är dags för Annie Lööf att göra ett omtag om politiken och inte nöja sig med att bara byta logotyp.
Det är dags för Annie Lööf att göra ett omtag om politiken och inte nöja sig med att bara byta logotyp.

LEDARE

Efter ett uppbrott brukar många vilja ömsa skinn. En ny stil och en ny frisyr är en symbolisk men viktig markering för att visa att man är redo att gå vidare. Kanske är det så vi ska se på Centerpartiets byte av grafisk profil och logotyp till den nygamla fyrklövern i förra veckan. Efter den uppslitande processen från Allianssamarbetet och förlusten av framtidsnamn som Fredrick Federley och riksdagsledamötena Emil Källström och Kristina Yngwe är det dags att blicka framåt.

Centerpartiets nya logotyp.

I över ett decennium har Centerpartiet varit ett rätt kompromisslöst nyliberalt parti, starkt präglat av Annie Lööfs kärntrupp i "Stureplanscentern". Privatiseringar, avregleringar, motstånd mot facken och skattesänkningar har varit hjärtefrågorna. Men nu har inte bara partiets kärntrupp upplösts, även verkligheten har förändrats.

Otydlig framtidsagenda

Pandemin, sjuk- och äldrevården, segregationen, marknadiseringen av skolan, arbetslösheten – i samhällsfråga efter samhällsfråga har marknaden visat sig vara en utmärkt tjänare, men usel herre, som Göran Persson uttryckt det. Insikten att det behövs en stark stat som väger upp marknadskrafterna har de senaste åren sjunkit in, även hos ekonomiska institutioner som Imf, världsbanken och OECD som varnar för farorna med växande ojämlikhet.
Det är på tiden att också Centern kommer till den insikten.

I helgen fattade partiets förtroenderåd beslut kring en "framtidsagenda". Den handlar om vilken politik Centerpartiet ska driva fram till 2030. I den tar partiet lika starkt avstånd mot högerpopulism och främlingsfientlighet som mot socialism och vänsterpolitik. Som om det vore två jämbördiga motsatser.

SD – ”en säkerhetsrisk”

Annie Lööf må ha sagt att dörren till ett samarbete med Vänsterpartiet är stängt. Men ute i landet samarbetar hennes parti i en rad kommuner med Nooshi Dadgostars partikamrater. Centern är i grunden ett resultatinriktat folkrörelseparti. Men inom partiledningen har de marknadsliberala skygglapparna blivit till en ögonbindel. Det är dags för Annie Lööf att frigöra sig från den.

I en intervju med Aftonbladet säger hon att det vore en säkerhetsrisk att ge Sverigedemokraterna tjänstemän i regeringskansliet. Menar hon allvar borde hon se till att detta inte blir möjligt efter nästa val och öppna upp för ett pragmatiskt samarbete med de rödgröna partierna. Centerpartiets byte av logga räcker inte, det behövs också ett omtag av den politiska analysen.

Chatta om ledartexten med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor och synpunkter redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Jag hoppas hon även kommer få äta upp sin andra sko efter valet! Alltså att hon då gått med på något slags samarbete där även Vänsterpartiet ingår.

  Den som lever får se. Tack för i dag, vi hörs snart igen!

 • Varför har Anni Lööf inte ätit upp sin skon än. Hon lovade ju det!

  Varför håller hon inte vad hon lovat?

  Man ska aldrig ta för stora ord i sin mun för då målas man lätt in i hörnet.

  Monica
 • Jonna Sima

  Nej, det där kan man tvista om. På den klassiska höger-vänster-skalan skulle jag säga att Centerpartiet står till höger om Moderaterna. Deras syn på a-kassan, arbetsförmedlingen och sänkta skatter visar det. Men i dag har vi ju märklig skala som kallas GAL-TAN som speglar värderingsfrågorna. Och på den skalan är C längre vänsterut på GAL-skalan (Grön, Alternativ och Libertär/Libertariansk) och hör därför mer hemma bland de rödgröna än hos de utpräglade TAN-partierna M, KD, SD och även L, som det verkar.

 • Hej

  Jag undrar varför man kallar Centern för mittenparti, dom är ju det mest extrema partiet. Privatisering, skatter, arbetsförmedling men även migration. Bara för man i hälften är extremt höger och andra hälften extremt vänster.Så är man väl ändå inte mitten, eller ?

  Lars
 • Jonna Sima

  Oj, varför har du fått för dig att ett vänsterblock skulle sno allt ditt sparkapital? Det var ju en miljonärsskatt som Magdalena Andersson presenterade i helgen. Så länge du inte har miljoner på banken behöver du (tyvärr!) inte vara orolig för att dela med dig till andra som kan behöva resurser.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Ungas värsta mardröm är att få en dålig chef

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Fredrick Federley

Kristina Yngwe

Annie Lööf

Emil Källström

Klimat & miljö

Vård & omsorg