Mejla

Jonna Sima

Låt tänderna bli valfråga, Löfven

Ett vitt leende – inte bara för överklassen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tandundersökningar bör kosta 200 kronor per besök för alla vuxna. Det föreslår den särskilda utredaren Veronica Palm i en ny statlig utredning om hur tandvårdssystemet ska bli mer jämlik.
Tandundersökningar bör kosta 200 kronor per besök för alla vuxna. Det föreslår den särskilda utredaren Veronica Palm i en ny statlig utredning om hur tandvårdssystemet ska bli mer jämlik.

Det finns inget som lika tydligt signalerar hälsa och framgång som en vit tandrad. I film- och influencervärlden existerar det väl knappt en oblekt tand. Samma tydliga – men motsatta – signal ger en tandrad som är gul och brun, eller som rent av saknar tänder.

Klassamhället syns i munnen, skrev Göran Persson i sin omistliga biografi "Min väg, mina val" (Albert Bonniers Förlag 2007). Han berättar där om sin far som i unga år var tvungen att dra ut alla sina tänder. Det ledde till stora magproblem som påverkade hela familjen. Är det något Persson säger sig "bittert ångra" är det att han inte drev igenom en tandvårdsreform under sina 10 år som statsminister.

Göran Perssons löfte

I sitt första majtal 2005 presenterade han sitt vallöfte om att vården av tänder skulle jämställas med vården i övrigt. Men den gången satte en viss Fredrik Reinfeldt stopp för planerna när Alliansen vann valet 2006.

Löftet om en tandvårdsreform har levt kvar inom socialdemokratin, och i dag lämnade den särskilda utredaren Veronica Palm över en emotsedd utredning om jämlik tandhälsa till regeringen. Förslaget har under dagen mottagits med både ris och röda rosor.

Palms ledord är att tandvården i större utsträckning ska ges efter behov. Hon föreslår därför att unga vuxna mellan 20 och 23 år, som ofta har friskare tänder än äldre, inte längre ska ingå i den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården. I stället ska alla vuxna erbjudas undersökning och viss förebyggande tandvård till en fast patientavgift på 200 kronor per besök. Patienten ska även få en individuell tandhälsoplan för att förebygga mer kostsamma åtgärder.

Palms förslag – en tvåstegsraket

Veronica Palm föreslår också att personer med särskilda behov får ett nytt statligt stöd för tandvård. Dessutom har utredningen undersökt vad ett statligt högkostnadsskydd för tandvård skulle kosta, likt det vi har i den övriga hälso- och sjukvården (i dag 1 150 kronor). Enligt beräkningarna skulle ett sådant landa på mellan 6 och 7 miljarder kronor per år. För att inte kostnaderna ska springa iväg måste den fria prissättningen som gäller inom tandvården i så fall plockas bort.

"Jag bär med mig den bestämda uppfattningen att tandhälsan ska betraktas som en självklar del av kroppens allmänna hälsa och att tänderna ska ha rätt till vård som kroppen i övrigt", skriver Göran Persson i sin biografi.

Den jämlikhetstanken är kanske ännu viktigare att hålla fast vid idag, när de ekonomiska skillnaderna är ännu tydligare i landet. Socialdemokraterna borde se Veronica Palms utredning som början på en tvåstegsraket. Först billigare tandvård för alla – sen ett statligt högkostnadsskydd för tänderna.
Stefan Löfven, bli inte bitter på samma sätt som din föregångare. Gå istället till val på en ordentlig tandvårdsreform.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.