Mejla

Jonna Sima

Liberalernas drag osar desperation

Nyamko Sabuni är ingen stor taktiker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sambuni vill sitta i en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson.
Nyamko Sambuni vill sitta i en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson.

LEDARE

Så kom dagen då Nyamko Sabuni fick anledning att le. Liberalernas usla opinionssiffror har inte direkt varit någon källa till glädje. Men i dag fick Sabuni äntligen tala klarspråk: Hon vill ingå i en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister.

Det är egentligen ingen nyhet, vi har vetat om att det här har varit hennes vilja ända sedan hon blev partiledare. Det nya är att Sabuni inte längre hotar med att fälla den nuvarande regeringen som man har gjort tidigare under våren, om någon minns? Man ska fortsätta att "hedra" januariavtalet, som Liberalernas ledare uttrycker det. Men till valet 2022 vill man byta sida.

Det låter ungefär lika desperat som det förmodligen är.

Behöver stöd av Åkesson

Frågan kring samarbete med Sverigedemokraterna har splittrat Liberalerna. Dagens besked lär bara öka den sprickan. Framför allt är det inflytelserika liberaler i Stockholmsregionen som motsätter sig ett närmande till SD. Och det är vad partistyrelsens beslut idag innebär. Att säga att man inte kommer att ingå i en regering där SD sitter är bara semantik. En regering ledd av Ulf Kristersson är bara möjlig med stöd av Sverigedemokraterna.

Kanske passade Sabuni på att ge det här beskedet sista dagen på stockholmarnas sportlov för att inte tunga L-kamrater i huvudstaden skulle orka ställa till med bråk?

Valet av tidpunkt för beskedet väcker fler frågetecken. För knappt en vecka sedan mötte Nyamko Sabuni Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en debatt i SVT Agenda. Stämningen mellan dem kan minst sagt beskrivas som frostig. Det slutade med att Jimmie Åkesson nedlåtande sa att han hoppas att Liberalerna åker ur riksdagen, och Sabuni svarade med en självgodhet som bara en liberal med tre procent i ryggen kan ha; att hon önskar detsamma för SD.

Det känns inte direkt som en konstruktiv grund för ett kommande regeringssamarbete.

SD firar med champagne

Men på SD:s partikansli knäcks det nog en och annan champagnekork under fredagskvällen. Vägen till ett regeringsinflytande är nu krattad.

Liberalerna har med januariavtalet fått igenom mer liberal politik än någonsin i en Alliansregering. Men med dagens kategoriska besked stänger de dörren till ett fortsatt samarbete. Det rimliga vore ju att avvakta valresultatet och därefter förhandla med övriga partier om vilket regeringsalternativ man får ut mest av.

Men Nyamko Sabuni har inte direkt gjort sig känd för att vara någon stor politisk taktiker.

Det är knappt två månader sedan stormningen av Kapitolium och i veckan sparkades Victor Orbans högerexrema regeringsparti Fidesz ur den konservativa gruppen EPP i EU-parlamentet. Samtidigt som högerpopulismen håller på att spåra ur hoppar Sabuni på det tåget.

Bara den som är riktigt desperat tar ett så pass våghalsigt beslut.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

L-toppen om beskedet: Förödande

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Fidesz

Kapitolium

Högerpopulism