Mejla

Lina Stenberg

Börja vaccinera barn snart, Anders Tegnell

Delta-mutationen visar att det är bråttom

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten behöver ta den nya deltavarianten av covid-19 på allvar.
Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten behöver ta den nya deltavarianten av covid-19 på allvar.

Coronapandemin är ännu inte över. Trots glädjande besked att halva Sveriges befolkning nu vaccinerats är vi inte ute på andra sidan.

Viruset har redan tidigare muterats i olika varianter, som den brittiska och den sydafrikanska. Men det stora globala orosmolnet just nu är den så kallade deltavarianten. Mutationen som upptäcktes i Indien i slutet av förra året och som sedan februari spridits snabbt över världen. Bara i Storbritannien står mutationen för 90 procent av alla fall. Mutationen har ställt till så stora problem att landet skjutit upp sitt planerade återöppnande av samhället.

Tre av fyra inte fullvaccinerade

Det vi vet är att deltavarianten är mer smittsam än tidigare varianter. Dessutom tyder preliminära studier på att sjukdomen blir svårare, att dubbelt så många som insjuknar kräver sjukhusvård.
Och som om det inte var nog verkar det inte som att vaccinerna som nu finns på marknaden biter lika bra på just deltamutationen. Särskilt inte om bara en spruta har tagits.

Också i Sverige rapporteras fall av den nya coronavarianten sedan några veckor tillbaka. Och visst oroar det Folkhälsomyndigheten. Frågan är om man med den här mutationen i åtanke är lite väl optimistisk när vi samtidigt släpper på restriktion efter restriktion.

Visst är det roligare att förmedla till folket att faran är över såhär lagom till en efterlängtad sommarledighet än att varna för en ny mutation. Men faktum är att vi är i ett sårbart läge. Bara hälften av de som vaccinerats har fått båda doserna. Detta innebär att ungefär tre av fyra svenskar saknar fullt skydd mot virusets farliga deltavariant.

Ur smittspridningssynpunkt är ett par åtgärder självklara. En är att snabba på vaccineringen. Att se till att så många får sin andra spruta så snabbt det går. En annan är mer kontroversiell: att planera för en heltäckande vaccinering, som även innefattar barn. Europeiska läkemedelsmyndigheten rekommenderar nu EU-kommissionen att godkänna en utökning av vaccinet för detta.

Vaccin för barn finns redan

När det gäller vaccinationstakten är problemet bara det att varken Anders Tegnell eller Stefan Löfven egentligen kan göra något. När regionerna fått fritt spelrum går exemplen att rada upp på sådant som snarare sinkat än påskyndat spruttagningen i landet.

Som i Västragötalandsregionen där man just nu är långsammast i Sverige, eller i Dalarna där en fungerande vaccinationsapparat fick stänga därför att privata aktörer fått monopol. Eller i region Stockholm där bokningarna görs genom en app där en bugg gör att det går att boka hur många parallella tider som helst.

Ett första vaccin för barn mellan 12-15 år har nu godkänts i EU och i flera länder vaccineras nu alla över 12 år med goda resultat. Det är inte osannolikt att vi snart kommer se vaccin också för ännu yngre barn.

Visst finns ett förståeligt arv efter svininfluensan att ta hänsyn till. Men faktum kvarstår, endast ett helvaccinerat samhälle kan gå vidare ur pandemin.

Undantas barn från sprutan är det bara en tidsfråga innan fler vågor av pandemin slår till.

I en tidigare version av den här texten förekom en felaktig faktauppgift som nu är rättad.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.