ÅSIKT

Jimmie Åkesson bara pissar i Mississippi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
Jimmie Åkesson leder samma gamla parti.
LEDARE

Jimmie Åkesson vill att Sverigedemokraterna ska bli det nya vårdpartiet. När väljarna tröttnat på hans invandringstjat får han tänka om och just nu är sjukvården den fråga väljarna bryr sig mest om.

Alltså siktar Jimmie Åkesson på att bli den nya vårdpartiledaren.

Det kommer aldrig att gå.
Visserligen har regeringen prioriterat ner vårdfrågorna. Chefen för Socialdepartementet är inte ens socialminister, utan sjukförsäkringsminister. Stefan Löfven har prioriterat pengar och pensioner medan sjukvårdsministern är någon slags viceminister med ansvar för allt från sjukvård till folkhälsa och fotboll.

Det borde vara öppet mål för Jimmie Åkesson, men det är det inte.

Med Moderaterna

Åkesson vill nämligen att Anna Kinberg Batra och Moderaterna ska styra landet och det vet väl alla hur det blir när Moderaterna tar hand om sjukvården. Titta bara på Stockholm, skyltfönstret för moderat sjukvård. Där har Alliansen styrt i tio år och byggt världens dyraste sjukhus. Nya Karolinska sjukhuset är nästan tio gånger så dyrt som jämförbara sjukhusbyggen i Tyskland. Inte många vill jobba på Nya Karolinska, inte mycket fungerar på Nya Karolinska. Härom dagen gick larmet på fel våning när ett litet barn fick andningsstopp. På Nya Karolinska bantas redan akutsjukvården trots att sjukhuset inte ens är färdigbyggt.

Sänker skatten

Jimmie Åkesson säger att han vill satsa knappt åtta miljarder på sjukvården. Jämfört med kostnaderna för världens dyraste sjukhus är det en piss i Mississippi. Men Moderaterna vill dessutom sänka skatten, så det kommer inte att bli några nya pengar till Sverigedemokraternas sjukvård.
Jimmie Åkesson hävdar ändå att han vill satsa drygt hälften av de åtta miljarderna på personal som går upp till heltid. Det är intressant, för precis som Susanne Sjöstedt konstaterar i Allehandas ledare har Sverigedemokraterna i riksdagen röstat nej till deltidsanställdas rätt till heltid.

Ett rasistparti

Jimmie Åkesson säger att det är katastrofläge i sjukvården och så långt har han rätt. När han säger att han kommer att satsa på sjukvården har han fel. I själva verket har han redan röstat nej till tio extra miljarder till kommuner och landsting. Han säger en sak och agerar tvärt emot i riksdagen.

Det blir inget nytt vårdparti av Sverigedemokraterna för de har inte ens finansierat sin sjukvårdssatsning.

– Det är ingenting som vi räknar på nu, säger Jimmie Åkesson. Men det är klart att det finns en del när det gäller icke-medborgares tillgång till sjukvården ...

För Sverigedemokraterna handlar det alltid om invandringen. Jimmie Åkesson leder ett rasistparti och inte ett vårdparti.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM