ÅSIKT

Ingen människa föds kriminell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: David Bornfriend / AP TT NYHETSBYR N
”Moonlight” fick under dramatiska former en Oscar för årets bästa film i natt.
LEDARE

Det kallas redan tidernas pinsammaste fiasko i Oscarsgalans 89-åriga historia. Och visst är det svårt att komma på något värre än att utse fel vinnare till "årets film".
Nu var det musikalfilmen "La la land" som snopet blev snuvad på vinsten när prisutdelarna Warren Beatty och Faye Dunaway fick fel kuvert med sig ut på scen. Statyetten gick i stället till "Moonlight".

Den något dramatiska segern visar att det trots allt finns en rättvisa i världen, som The Guardian-skribenten Owen Jones twittrade.
"Moonlight" är en ytterst värdig vinnare som i tre kapitel berättar om huvudrollskaraktären Chirons uppväxt i Miami.

Obefintliga framtidsutsikter

Han är svart, faderlös, fattig, son till en crackberoende mamma – och gay.
Chirons framtidsutsikter ser alltså obefintliga ut.

Han finner en manlig förebild i knarkkungen Juan, som själv kommit som ensamkommande flyktingbarn från Kuba.
Enda möjligheten att kunna göra en klassresa för sådana som Chiron och Juan är att själv sälja knark.

Och så ser ett människoliv ut att bli ännu en ring i den negativa spiralen.
Det är svårt att inte dra paralleller till den svenska debatten om våra egna segregerade områden, gänguppgörelserna och knark- och vapenförsäljningen som ofta är orsaken till våldet.

Partipolitisk kapprustning

Många är med rätta upprörda över hur ett fåtal kriminella kan sätta skräck i hela bostadsområden. Det har i sin tur dragit i gång något som närmast liknar en kapprustning hos partierna om vem som kan satsa mest på fler poliser och hårdare straff.

Det känns nästan löjligt att behöva påpeka att inga poliser i världen hjälper om man inte också angriper roten till kriminaliteten och den sociala oron.

För 30 år sedan var fattigdom lika vanligt bland barn med svensk som med utländsk bakgrund. En ny studie från Göteborgs universitet visar en drastisk förändring. Numer har en majoritet av de fattiga barnen utländsk bakgrund.

Det sociala arvet

Framför allt beror det på en skillnad i arbetslöshet mellan svenskfödda och utrikesfödda. Men det handlar också om att a-kassan, barnbidraget och försörjningsstödet inte har uppdaterats i samma takt som inkomsterna har ökat.
På det viset påminner Sverige om det USA som skildras i "Moonlight". Det sociala arvet påverkar i allt större utsträckning hur livet kommer att utformas. En sådan utveckling kan aldrig accepteras.

Inför Socialdemokraternas kongress nu i april har det varit mycket tal om hårdare tag i kriminalpolitiken och strikt asylpolitik. Men under parollen "Trygghet i en ny tid" måste också barnfattigdomen upp på dagordningen.

"Moonlight" är en oerhört stark skildring av att ingen människa föds kriminell, hen blir det.

ARTIKELN HANDLAR OM