ÅSIKT

Dribbla inte med folks arbetstider

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jesper Wiklund
Demonstration i Sundbyberg mot den nye privata ägaren för äldreboendet Ekbackens planer på att hyvla personalens tjänster.
LEDARE

I förra veckan demonstrerade personal, boende och anhöriga mot att privata Frösunda omsorg ska driva äldreboendet Ekbacken i Sundbyberg.
Frösunda omsorg ägs av det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital som är registrerat på skatteparadiset Jungfruöarna. På lördag tar de över driften av Ekbacken och kommer då att införa delade turer och hyvla bort arbetstid med nästan hälften.
Undersköterskorna och vårdbiträdena på Ekbacken tjänar i snitt 23 000 kronor på heltid. Efter hyvlingen blir det drygt 14 000 kronor i månaden.
"Vem klarar sig på det?", som det stod på ett av plakaten i tisdagens manifestation.

Vägledande dom

Att från en dag till en annan minska människors anställningar blev möjligt efter en vägledande dom i Arbetsdomstolen i höstas. Den slog fast att hyvling inte strider mot lagen om anställningsskydd.
Sedan dess har flera arbetsgivare utnyttjat hålen i LAS till att kapa där det passar. På en Coop-butik i Stockholm riskerar personalen att bli av med elva procent av sin arbetstid. Det har lett till flera sjukskrivningar och att oron för att klara sin ekonomi är stor bland de anställda.

Arbetsgivare agerar oansvarigt

För flera LO-förbund har hyvlingen blivit en huvudfråga i de avtalsförhandlingar som nu går in i slutskedet. I veckan har dessutom Handels, Hotell- och restaurang och GS-facket startat en kampanj för att skapa opinion i frågan. Under hashtagen #slutahyvla samlas proteserna mot missbruket av dagens regler.
Förhoppningsvis kan kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare redan i vår sätta stopp för de värsta avarterna. Men ska sanningen fram borde det inte ens behöva vara en fråga vid förhandlingsbordet.
Arbetsgivare som hyvlar av personalens arbetstid uppträder oanständigt och oansvarigt. Det borde helt enkelt inte vara tillåtet.

ARTIKELN HANDLAR OM