ÅSIKT

Tuffare tag i elfte timmen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Inte så dumt, skrev vi i förra veckan när Stefan Löfven ombildade sin regering. I skuggan av ministerskiften passade ju statsministern på att rensa upp i statsrådens uppgifter. Bland annat fick justitieminister Morgan Johansson överta ansvaret för politiken mot våldsbejakande extremism, ett ansvar som tidigare har vilat på kulturministern.

Att flytta frågan till justitiedepartementet framstod som en klok åtgärd.
Enligt säkerhetspolisens bedömning finns det omkring 3 000 fanatiker i miljöer där ideologiskt våld accepteras. Av dem är ungefär 2 000 islamistiska extremister.

Fler extremister

Även om bara ett fåtal är redo att gå från ord till handling betyder det att antalet extremister mångdubblats på några få år. Att försöka bryta den utvecklingen är ett slags demokratifråga.

Vi vet, till exempel från danska Århus, att traditionella brottspreventiva metoder kan vara effektiva. Då krävs fasta rutiner och ett nära samarbete mellan kommunens socialtjänst, polisen och säkerhetstjänsten.

Uppenbarligen har det inte fungerat så väl i svenska kommuner eftersom antalet extremister ökat.

Vid sidan av de 3 000 fanatiker SÄPO räknat med har också omkring 300 svenskar rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till terrorsekten IS. Några har dödats, andra har redan återvänt men några har blivit kvar.

Nytt fokus

När IS jagas ut ur städer som Mosul och Raqqa betyder det att IS-terrorister kommer att försöka ta sig hem till Europa, också till Sverige.

Då krävs ett annat fokus på samhällets insatser. De vars brott kan styrkas ska åtalas. De som kan vara säkerhetshot behöver bevakas. Och samtidigt måste det erbjudas stöd för att ta sig ur sektens grepp, inte minst för barnen.

Straff och bevakning är trots allt ingen långsiktig väg till trygghet.

Sedan förra året är terrorresor förbjudna. Många av de som rest har dessutom sannolikt begått krigsbrott, ännu fler har medverkat till sektens skräckvälde. Vi talar om ideologiskt övertygade extremister med millitär träning och stridsvana.

När Morgan Johansson nu deklarerar att staten tar ett fastare och mer långsiktigt grepp över arbetet mot extremism sker det i elfte timmen. Med regeringsombildningen hamnade frågan där den just nu hör hemma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Mosul