Eva Franchell

Försäkringskassan för tuff mot sjuka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sjukskrivna får fortfarande vänta på besked från Försäkringskassan.
Sjukskrivna får fortfarande vänta på besked från Försäkringskassan.

Det var de nya hårda reglerna som knäckte Försäkringskassan. Kritiken från JO blev stenhård.
Sjuka ska inte behöva vänta halvårsvis utan pengar. "Detta kan givetvis inte accepteras", skrev JO i sin kritik till Försäkringskassan.

Under våren har Försäkringskassan pressat ner väntetiden till två och en halv månad. Det är bättre än ett halvår, men långt ifrån JO:s gräns på sex veckor.

Sjuka får vänta

De sjukskrivna får fortfarande gå och vänta alldeles för länge utan besked och utan pengar. Det är svårt nog ändå att vara sjuk. Nu får de som egentligen borde ägna sig åt rehabilitering jaga runt för att låna pengar. Den hårdare prövningen ökar dessutom osäkerheten hos de sjuka eftersom de inte vet om de någonsin kommer att få några pengar. Den där ständiga oron kan knappast vara hälsosam för svårt sjuka människor.
Men Socialdemokraterna har bestämt sig för att vara hårda mot både sjuka och funktionsnedsatta. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill att sjuktalen ska ner. Hon menar att antalet sjuka har ökat, men det kan delvis beror på att före detta Fas 3:are och förtidspensionärer numera räknas in i sjukpenninggruppen.

Regeringen smyger

Alliansen var i varje fall tydlig när den skickade långtidssjuka till Fas 3.
Dagens röd-gröna regering smyger med sina besparingar. Ambitionen är den samma, att sjukpengarna ska gå till statskassan och inte till de sjuka. Men den nuvarande regeringen använder sig av byråkratin och juridiken. Försäkringskassan ifrågasätter alla sjukskrivningar, man begär kompletteringar och nya läkarintyg. Det blir en utdragen Kafkaliknande process där ingen vet hur det kommer att sluta. Inte ens en cancersjuk patient kan vara säker på att få sjukpenning.
Det har gått så långt att sjuka och funktionsnedsatta i allt större utsträckning tvingas anlita jurister för att klara korrespondensen med Försäkringskassan.

Inga bidragsknarkare

Regeringen vill få ner kostnaderna, få bort fusket. Löfvens ministrar låter som borgerliga politiker som tycker att folk inte ska gå på bidrag. Men svenskarna är inga bidragsnarkomaner, skriver LO-utredaren Kjell Rautio på LO-bloggen.

Han har gått igenom Försäkringskassans skrift "Socialförsäkringen i siffror" och utgifterna för socialförsäkringarna minskar. I relation till BNP har utgifterna minskat ända sedan början av 1990-talet och det är framför allt utgifterna för sjukdom och funktionsnedsättning som går ner.

Det finns ingen kostnadsexplosion, det finns bara sjuka människor som får betala ett högt pris. JO kommer att följa arbetet på Försäkringskassan. Det blir en välbehövlig granskning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.