ÅSIKT

Om S och M vill ha färre flyktingar ...

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Magnus Wennman / AFTONBLADET / 4516
LEDARE

Om moderater och socialdemokrater vill hålla flyktinginvandringen på låg nivå har vi ett gott råd:
Satsa på klimatpolitiken.

Det är bråttom nu. Varje år flyr 22 miljoner människor från sina hem på grund av väderkatastrofer, rapporterar Oxfam. Människor i fattiga länder löper fem gånger större risk att drabbas av orkaner, torka och översvämningar som tvingar dem att fly.

Sjukdomar sprids

Den stigande medeltemperaturen har lett till försämrad produktivitet, stora ekonomiska förluster och tydliga hälsoeffekter, konstaterar WHO. Spridningen av infektionssjukdomar ökar. Antalet fall av denguefeber har nästan fördubblats varje årtionde sedan 1950. Det är den sjukdom som sprids snabbast i världen just nu och om några decennier har den nått Europa.

Det är svårt att ta in, men kraftiga översvämningar har drabbat mer än 40 miljoner människor i Indien, Bangladesh och Nepal. I östra Afrika råder just nu den värsta hungersnöden i modern tid. 20 miljoner människor, hälften barn, är i behov av hjälpinsatser för att klara bristen på mat och vatten.

Rika världens ansvar

Människor tvingas på flykt och det är vi i den rika världen som måste ta vårt ansvar. Allt annat vore omoraliskt då det är vi som orsakat utsläppen som nu leder till katastrofer i dessa fattiga länder.
Det är bråttom. FN:s klimatorganisation WMO rapporterar att ökningen av koldioxid i atmosfären var rekordhög i fjol. Chocksiffror, menar klimatprofessor Johan Rockström.
– Det här är en oerhört stark signal till makthavare inom politik och näringsliv att skynda på utfasningen av utsläpp av koldioxid, säger han till Dagens Nyheter.

– Den här ökningen kan vara ett tecken på att jordens förmåga att ta upp koldioxid har minskat. Det finns många skäl att vara orolig.

Klimatmålet är hotat

Frågan är om världen över huvud taget kommer att klara klimatmålet från Paris som innebär max två graders temperaturökning.

På måndag inleds FN:s 23:e toppmöte om klimatet. Den här gången möts världens ledare i Bonn och målet måste vara en total utfasning av koldioxidutsläpp. Sverige, EU och resten av den rika världen måste dessutom stötta de drabbade länderna med nya pengar och tekniskt kunnande. Miljontals människor flyr redan undan väderkatastroferna och det är bråttom. Läget är faktiskt akut.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM

Koldioxid

Oxfam

WHO