Mejla

Anders Lindberg

Korrupta politiker hatar journalister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vita Husets pressekreterare Sean Spicer hävdade att fler kom på Donald Trumps installation än Barack Obamas, trots att det uppenbarligen inte var sant
Vita Husets pressekreterare Sean Spicer hävdade att fler kom på Donald Trumps installation än Barack Obamas, trots att det uppenbarligen inte var sant

För ett par år sedan var jag i Budapest och träffade bland andra en av Viktor Orbans medarbetare.
Han förklarade utan att darra på rösten att Ungern hade fri press, oberoende domstolar och en livaktig politisk opposition. Kritiken mot Viktor Orban om odemokratiska metoder från EU, från USA och organisationer för mänskliga rättigheter berodde på missförstånd.
Han förnekade att Ungern rensat ut oliktänkande journalister från public service och tillsatt partilojala domare.

"Bevisa det", var budskapet.

Alla i rummet visste att han ljög.

Alternativa fakta

Jag fick samma känsla när jag lyssnade på Vita husets talesperson Sean Spicer som inför en häpen presskår hävdade att fler gått på Donald Trumps installation än Barack Obamas.

Sean Spicer visste naturligtvis att de bilder som tagits och spridits över nätet visade att han ljög. Men han brydde sig inte om det.
Senare kallade Trumps rådgivare Kellyanne Conway Vita husets påståenden för "alternativa fakta".

Kellyanne Conway, rådgivare till Trump
Kellyanne Conway, rådgivare till Trump

Samma som Putin

Det är samma strategi som Vladimir Putin använde när han dementerade den ryska invasionen på Krim. Han förnekade att det var ryska soldater tills ockupationen var genomförd, sen hyllade han samma soldater officiellt.

Men "alternativa fakta" är naturligtvis inte fakta alls, det är lögner.

Och när makten ljuger om små saker, som hur många som kom till ett möte, då kan man vara ganska säker på att den ljuger om stora och mer komplexa saker. Det öppnar en avgrund framför våra fötter.

Angrepp mot media

I går sa Vita huset att de skulle börja nagelfara pressen, antagligen var Sean Spicers pressträff bara första steget i en helt ny relation med medierna. Det är i så fall en fortsättning av den retorik Donald Trump hade under kampanjen. De fria medierna beskrevs som "etablissemanget" och Donald Trump som en folklig "sanningssägare".

Själva propagandan är inte ny, historien är full av härskare som påstod att de valt folkets sida mot en korrupt elit. Ytterkantspolitiker, både till vänster och höger brukar hävda att de, och bara de, representerar den verkliga folkviljan.

Journalister, författare och oppositionella gör sig icke besvär, de utmålas i värsta fall som folkets fiender.

De tyska nazisterna kallade det "Lügenpresse" - lögnarpressen. I dag pratar extremhögern om "politiskt korrekt media" eller liknande.

Vakhund mot korruption

Men i en demokrati är fri media en vakthund mot maktmissbruk, korruption och övergrepp från statens sida. Det är pressen som granskar makthavarna, inte tvärtom.
USA:s maktdelning handlar inte bara om att statens makt fördelas mellan Presidenten, Högsta domstolen och Kongressen. Den offentliga makten kontrolleras och utmanas även ständigt av medier och folkrörelser.

Det Donald Trump nu försöker göra är att utöka sin personliga makt genom att minska förtroendet för den fria pressen. Och han är långt ifrån först i detta.

"Lügenpresse"

På den yttersta högerkanten har fria medier alltid setts som ett hot, en del av den liberala, socialistiska eller ibland judiska konspirationen mot folket. De tyska nazisterna kallade det "Lügenpresse" - lögnarpressen. I dag pratar extremhögern om "politiskt korrekt media" eller liknande.

Men det grundläggande tanken är den samma, journalisterna styrs av dolda intressen och det finns en "alternativ" sanning som förtigs.

Det hat som piskades upp mot Dagens Nyheter efter granskningen av författarinnan Katerina Janouchs påståenden i Tjeckisk TV om bland annat 55 "no go-zoner" i Sverige och att allt fler beväpnar sig visar att inte heller vårt land är immunt.

Alternativa medier - alternativa fakta

Många förfasas när Kellyanne Conway pratar om Vita Husets påhittade siffror som "alternativa fakta" med det finns ett helt nätverk av "alternativa medier" som vidarebefordrar och förstärker budskapet. Och en "alternativ höger", the alt-right, som tror på det.

I går kväll höll Sean Spicer en ny pressträff.

- Vårt mål är att aldrig ljuga för er, sa han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.