Susanna Kierkegaard

Jag blir rörd av att se Britneys nakenbilder

Så här gick det alltså när pappa inte fick bestämma

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Britney Spears.
Britney Spears.

När jag var liten trodde jag att Britney Spears var galen. I tjejtidningarna fanns foton på när hon attackerade paparazzi med ett paraply. Hon hade rakat av sig håret och såg inte klok ut.

I efterhand kan jag förstå henne. Hade jag blivit förföljd av gränslösa människor med kameror hade jag också sett mig om efter närmsta paraply.

Efter den där röran blev Britney Spears pappa hennes juridiska förmyndare. Han hade kontroll över hennes ekonomi, bestämde vilka hon fick ha kontakt med och hur mycket hon skulle jobba. Hon tvingades ta p-piller mot sin vilja, fick inte skaffa barn eller gifta sig.

Men i dag är Britney Spears fri. Efter 13 år under pappans kontroll och en lång juridisk kamp upphävdes förmyndarskapet i november förra året.

Hon är som en ny människa. Det är underbart att följa.

Tidigare kontrollerade assistenterna vad hon lade ut i sociala medier. Nu skriver hon långa inlägg om helvetet under förmyndarskapet, hur hon blev tvingad att uppträda varje kväll, inte tilläts ha något socialt liv eller roa sig. Hon lägger ut nakenbilder. Och hon vågar skämta – när Britney Spears vunnit musikpriset People’s choice awards tar hon pokalen och låtsas jucka med den mot kameran.

Jag blir rörd av Britney Spears nakenbilder. De utstrålar livsglädje. Äntligen får hon göra precis vad hon vill. Och det råkar vara att rulla runt spritt språngandes på en strand, jucka och skämta.

Bilderna är så underbart normala. Hon är ingen modern influencer. Kylie Jenners rumpbilder kräver antagligen minst tre ljustekniker, två stylister och en retuscherare. Britney Spears är bara en 40-årig kvinna som trycker ihop brösten och klistrar in en bild på en diamant mellan benen.

Britney sa redan i domstolen att hon ville bli av med förmyndarskapet för att kunna skaffa barn. Och den 12 april berättade hon för sina 41 miljoner instagramföljare att hon äntligen blivit gravid. Efter det handlade nästan allt hon skrev om bebisen.

För några dagar sedan berättade hon att hon fått missfall. ”Vi kanske borde ha väntat längre med att berätta om graviditeten, men vi var så uppspelta att vi ville dela med oss” skrev hon på instagram.

Jag beundrar verkligen Britney Spears. Hon är inte längre tonåringen i blank röd rymddräkt vars musikvideo jag sjöng karaoke till framför teven. Hon är inte heller den panikslagna mamman med paraplyet. Hon är inte den olyckliga, kontrollerade popstjärnan.

Det är slut på all toxic skit, bitchen har workat färdigt, hon e inte en slave 4 någon. Britney Spears är fri och det är underbart att se.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln