Mejla

Zina Al-Dewany

Släpp dina vänner och rädda skolan, Sabuni

Att sparka ut lobbyisterna är partiets chans

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Idag kom liberalernas alternativa budget och rubrikerna fokuserade på mer pengar till skolan. Det är det vanliga budgetspelet där partierna ska satsa så mycket som möjligt medan vi försöker förstå vad alla miljarder egentligen betyder. Men Sabunis förtroendesiffror har gjort liberalerna till ett skämt bland politiskt intresserade.

De flesta har gett upp om att liberalerna ens kommer klara riksdagsspärren. Men de har ett hemligt vapen kvar: skolan. Det handlar inte om kapplöpningen om att bjuda över regeringen i pengar. För som det ser ut idag så är det som räddar skolan inte många fler miljarder, om de bara pumpas in från staten och pumpas ut i skatteparadis.

Eleverna får lida

Problemet är vi vet att eleverna får lida när pengarna går till bolagsvinster. En del blev förvånade när Centerpartiet på sin stämma var nära att rösta igenom begränsningar i vinstuttaget. Det är inte för att de plötsligt hatar den unikt svenska extremistpolitiken när det gäller vinstuttag i välfärden. Men de vet att nästan varenda svensk vill ha ett stopp på vinster i välfärden.

För att kunna fortsätta ha vinstdrivande skolor är halvhjärtade begränsningar ett sätt att bibehålla systemet - med en centerkompromiss. Centerpartiet vågade inte gå hela vägen, men här har liberalerna ett tomrum att fylla i svensk politik. Frågan är om de vågar.

Styrs av PR-konsulter

Lars Leijonborg, deras tidigare partiordförande som nu kallats in för att hjälpa partiet, har fram till nyligen suttit som ordförande för Friskolornas Riksförbund. Tidigare avslöjanden har även visat hur pr-konsulter och lobbyister lyckats få sin agenda att bli Nyamko Sabunis.

Så lättköpta har inte liberalerna längre råd att vara. Nu är det inte bara skolans framtid det handlar, utan om deras partis fortsatta existens.

Vågar de gå emot friskoleföretag och lobbyister, och bli det enda högerpartiet i Sverige som faktiskt vill göra något åt problemen med svensk skola på allvar? Då har de i alla fall en chans att behålla sin plats i riksdagen, samtidigt som de erbjuder borgerliga väljare ett alternativ även de vill ha: en skola som styrs för elevernas skull, inte för bolagsägares vinstmaximering. Men då måste Sabuni våga strunta i lobbyistkompisarna.

LÄS OCKSÅ

Välkommen som ledarskribent, Zina Al-Dewany - Ledarbloggen - Din schyssta vänsterkompis i åsiktsdjungeln

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni får liberaler att fly från partiet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinster i välfärden

Skola & utbildning

Lars Leijonborg

Friskolornas Riksförbund

Liberalerna