Mejla

Ingvar Persson

Vårens vaccinkaos får inte gå i repris

Allt är någon annans fel. Precis som vanligt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kör till vaccinering under förra vintern.
Kör till vaccinering under förra vintern.

LEDARE

I Tyskland har antalet döda i covid-19 passerat 100 000. I Österrike stänger samhället ner och på många håll leder restriktioner till våldsamma spänningar. Världshälsoorganisationen varnade för att trycket på sjukvården kommer att vara mycket stort i 49 av 53 europeiska länder och från Sydafrika kommer rapporter om en ny virusmutation.

Sjukvården rapporterar att en större andel av de inlagda är fullt vaccinerade och kungen ställer in sin resa till Jämtland. Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt vaccin för barn och från och med onsdag måste den som vill gå på ishockey eller teater visa att man fått sina sprutor.

Mitt i fjärde vågen

Det går inte att blunda. Pandemin befinner sig mitt i sin fjärde våg och den kommer förr eller senare att drabba också oss. Och det enda vi kan göra är att fortsätta vaccinationen. Mitt i regeringsspelet gav socialminister Lena Hallengren beskedet att alla vuxna nu ska förbereda sig på att få en tredje vaccindos.

Vi har inte råd att se en upprepning av kaoset från i våras. Då klappade bokningssystem ihop, riskgrupper tvingades köa i regnet och stora grupper hamnade vid sidan av vaccinationen. Den här gången måste regionerna göra att bättre jobb.

Vet vad som fungerar

Vi vet ju vad som fungerar. Individuella kallelser, tydliga besked och uppsökande verksamhet. Och till skillnad från i våras är inte tillgången på vaccin den stora flaskhalsen. Staten fortsätter att anslå extra pengar. Dessutom finns nu uppgifter om när var och en av oss fått våra tidigare sprutor.

Det borde helt enkelt gå att sköta mer rejält.

Just därför är det oroande när pensionärsorganisationerna beskriver att de blir nerringda av medlemmar som inte lyckas boka en tid. Eller när vaccinationsgraden i många utsatta områden fortfarande ligger på en alldeles för låg nivå.

SKR muttrar som vanligt

På organisationen SKR muttras det som vanligt. Beskeden från staten kommer för sent och är inte tillräckligt tydliga. Regionerna har gjort sig av med lokaler och personal och behöver tid att bygga upp organisationen.

Allt är någon annans fel. Precis som vanligt.

Förlåt att vi säger det, men det är regionerna som har ansvar för hälso- och sjukvården. Allt låter sig inte planeras och världen befinner sig mitt i en pandemi med ett virus som förändras och som fortsätter att döda människor och förlama samhällen.

Det är inte rätt tillfälle att smita undan ansvar. Inte för oss som individer och inte för landets regioner heller.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi kommer att få leva med coronaviruset

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Lena Hallengren

Vaccin

Sjukvård

Covid-19