IT-konsulter blir Stockholms grav

Skolplattformen: vansinnigt dyrt och uselt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vansinnigt dyrt och uselt. Så kan den stora satsningen på Skolplattformen i Stockholm stad beskrivas. Det började som en IT-satsning som skulle göra under för skolorna i Stockholm, en IT-satsning i världsklass. Men som mycket annat som ska vara världsklass i huvudstaden har det blivit en dyr katastrof.
Problemen började tidigt i projektet. Dagens Nyheter kunde nyligen avslöja att en extern granskning slog fast allvarliga problem redan 2016. I granskningen utförd av revisionsfirman PWC beskrivs att Stockholm stad ”har tappat greppet om vilka krav som upphandlats, vilka som tillkommit, vilka som godkänts samt vilka beslut som fattats och av vem”.

De skriver också att ”projektet beskrivs som icke transparent både nedifrån och upp samt uppifrån och ner”.

En av förklaringarna till de stora bristerna beskriver rapporten är att 80 procent av projektet drivs av konsulter, och att företagen som sålde systemet ”har kunnat driva utvecklingen i den riktning de velat och konsulter har kanske inte stadens bästa för ögonen”. En av konsulterna fakturerade 2.362,50 kronor per timme.
Det är inte bara kostnaderna som är katastrofen. Det har även visat sig att projektet varit en säkerhetsrisk, där det varit lätt att få tag i uppgifter om samtliga elever, även de med skyddade personuppgifter.

När det uppdagades stängde Skolplattformen snabbt ned för att åtgärda misstaget. Men åtgärderna har varit många, och Datainspektionen kritik blev hård. Fyra miljoner kronor som straff blev staden tvungen att betala.

Till nästa offentliga upphandling kan man strunta i målen om att vara "världsklass" och längtan efter massiva projekt som ska förändra allt. Ibland behöver vi bara något som fungerar utan allvarliga brister, och utan konsulters dyra fingrar i burken med skattepengar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.