ÅSIKT

Kuckeliku - vakna nu Kommunal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Kommunals film
Tobias Baudin och tuppen
LEDARE

Precis när vi trodde att världen inte kunde bli dummare blir den ändå precis det. Men nu är det faktiskt varken Donald Trump eller den engelska privatskolehögern som står för dumheter. Det är LO:s största fackförbund, Kommunal.

Det senaste året har varit tufft för förbundet. Lägenheter till kompisar, porrstjärnor på Kommunals restaurang och generöst blöt representation var bara några av de uppgifter Aftonbladet kunde berätta om.

Tusentals av förbundets medlemmar - till övervägande delen lågavlönade kvinnor - sa upp kontakten. Förbundsordföranden tvingades sluta och kongressen i början av året blev en strid om framtiden.

Ärligt talat, Kommunal har varit riktigt illa ute.

Förändring behövs

Det är klart att man kunde förvänta sig att den nya förbundsledningen inser att det behövs förändring. Just det lovar faktiskt dagens kommunalordförande, Tobias Baudin, i ett Youtubeklipp som just nu sprids på nätet.

Kommunals film:

– Vägen framåt är att visa att vi har fattat, säger han medan han promenerar genom Observatorielunden i Stockholm.

Och det kommunalledningen enligt Baudin har fattat är att förbundet måste förändras, pröva nytt och lyssna på medlemmarna. Fullt rimliga slutsatser av Baudin som brukar vara en mycket omdömesgill person.

Problemet är att Kommunal tydligen inte tänker satsa på lokal facklig närvaro, utbildning för medlemmarna eller en fördjupad intern demokrati.

I stället har förbundet skaffat en digital robot som ska göra jobbet. Den ser dessutom ut som en tupp.

Tobias Baudin förevisar stolt roboten på Youtube. Reklamtid på TV lär vara bokad.

Ska följa Facebook

Tydligen är det meningen att Kommunals tupp ska följa sociala medier, och att den med hjälp av något slags algoritm ska förstå vad medlemmarna skriver på Facebook, Twitter och Instagram.

Om kommunalmedlemmarna är glada är tuppen också glad. Om de är förbannade gäller det roboten också.

En kul grej? Ja kanske, i alla fall om den hade funnits för några hundralappar hos Kjell och Company.

Ett seriöst svar på den vrede som maktmissbruket inom Kommunal har väckt bland undersköterskor, barnskötare och andra kommunalmedlemmar? Nej, nej och nej.

Goda råd

Förlåt att vi säger det, men medlemsdialog kan inte överlåtas till en robot, och en folkrörelse där ledningen behöver en maskin för att veta vad medlemmarna tycker har ganska stora problem.

I filmen efterlyser Tobias Baudin goda råd, och vi kan faktiskt bidra med några stycken.

Boka av TV-reklamen. Byt reklambyrå. Och göm facebooktuppen någonstans där ingen kommer att hitta den på riktigt, riktigt länge.

Men framför allt, överlämna inte dialogen med medlemmarna till en robot.

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM

Kommunal

Youtube