Mejla

Zina Al-Dewany

De tjänar pengar på vår största oro

Privat cancerförsäkring får ojämlikheten att skena

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Privata sjukvårdsförsäkringar blir allt vanligare och gör att vissa patienter får gå före i sjukvårdsköerna. Det ökar ojämlikheten, skriver Zina Al-Dewany.
Privata sjukvårdsförsäkringar blir allt vanligare och gör att vissa patienter får gå före i sjukvårdsköerna. Det ökar ojämlikheten, skriver Zina Al-Dewany.

LEDARE

Det är inte ovanligt att nyblivna föräldrar oroar sig över om det febriga barnet behöver akut vård.
Det är inte heller konstigt att äldre blir rädda för hjärtproblem vid smärta i bröstet. För många, även helt friska personer, kan det räcka med några diffusa symptom för att sitta uppe en hel natt medan man lusläser internets alla forum i jakt på en diagnos.
Efter några timmar är det lätt att komma fram till att man är döende och ens sista dag i livet var igår. Så länge ångesten inte tar över livet så är de här farhågorna normala.

Men i dag finns det företag som gärna tjänar pengar på ångesten och rädslan för att bli allvarligt sjuk.

Just nu snurrar en annons för den privata cancerförsäkringen Alivia med texten ”Varannan får inte vård i tid” och en bild på en person som precis ska röntgas. I försäkringen ingår en ”second opinion”, det vill säga en ny bedömning. Utan försäkring tar Alivia 14 750 kronor för detta.
Det få vet är att alla i Sverige har rätt till en ny bedömning vid allvarliga tillstånd – helt gratis.
En annan säljpunkt är att du ska få vård snabbare, ibland utanför Sverige. Men det är inte vem som helst som får teckna försäkringen.

Högutbildade får kortare väntetider och bättre tillgång till behandling vid olika cancerdiagnoser.

Går jag in på hemsidan ser jag alla punkter som diskvalificerar människor: en tidigare cancerdiagnos, en pågående utredning för cancer och ett BMI över 35. För rökare och de med cancer i familjen går priset upp. Enligt företagets VD är syftet att säkerställa en jämlik vård. Skrattretande nog genom att de som betalar ska få en bättre vård.
Enligt Cancerfonden skulle 2900 liv per år räddas om alla patienter hade lika hög överlevnad som de med eftergymnasial utbildning och hög inkomst.
Orsakerna är många, men enligt Socialstyrelsen får högutbildade kortare väntetider och bättre tillgång till behandling vid olika cancerdiagnoser.

På så sätt har Alivias VD rätt i att vården inte är jämlik. Men tittar vi på vad som ökar dödligheten för cancer så är det just det som hans försäkring ger: större ojämlikhet.
Alivia är långt ifrån ensamma om att kränga privata försäkringar till oroliga människor. I Sverige har i dag över 600 000 personer privata sjukvårdsförsäkringar och de ser bara ut att bli fler.
I en granskning av DN svarar nio av tio vårdcentraler att försäkrade patienter går före.
Det är svårt att kritisera människor som i oro köper en försäkring. Inte när det gått så långt att sjukvårdspersonal larmar om att patientsäkerheten är hotad. Men det är orimligt att vården vi finansierar tillsammans prioriterar de som betalar. Och det blir inte bättre av privata försäkringsbolag som sprider sin skräckpropaganda.

Allt för att kränga något som vi alla ska har rätt till – en vård efter behov.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenonius sparar på vår bekostnad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer

Jämlikhet

Vård & omsorg

Försäkringar

Cancerfonden

Socialstyrelsen