Jonna Sima

Lööf glimrande om ”Jimmie moments”

Det blev årets största applåd i Almedalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf (C) talade i Almedalen
Annie Lööf (C) talade i Almedalen

Almedalen

Annie Lööf har medvind överallt utom i Almedalen. Hennes parti avgjorde regeringsbildningen i januari och hon är på sätt och vis samarbetets stora vinnare. Socialdemokraterna driver igenom en massa liberal politik och Centerpartiet har vuxit till tvåsiffrig storlek i väljarundersökningar.

Men i Visby blåser det kalla vindar när Centerledaren ska runda av en politiskt intensiv vår på Almedalens scen. Fast snålblåsten spelar mindre roll när hon uppenbart befinner sig på hemmaplan. På Gotland är var fjärde väljare centerpartist.

Här tar publiken emot Centerpartiets utspel för dagen som riktar sig mot landsbygden med en av kvällens största applåder.

Utjämna skillnader

Annie Lööf berättar att partiet vill gå in i budgetförhandlingen med Magdalena Andersson till hösten med ett förslag på en skattesänkning för 1,2 miljoner invånare i nordvästra Sverige, från Dalsland i söder till Norrbotten i norr. Det är kommuner där skattenivån är hög och samhällsservicen är låg. Sammanlagt ska de få 3 700 kronor extra per år efter skatt.

– Det handlar framför allt om att utjämna skillnaderna mot ett mer rättvist Sverige, säger Annie Lööf.

Reformen som kommer att kosta 2,9 miljarder kronor och föreslås finansieras med de 15 miljarder i höjda skatter som den gröna skatteväxlingen ska dra in till staten.

Men det är knappast 300 kronor mer i månaden som glesbygdsborna längtar efter allra mest. De behöver investeringar i infrastruktur, skolor, vård och arbetstillfällen. Då krävs det helt andra satsningar och en finansiering som inte tål fler skattesänkningar.

Inga attacker

I en tuff höstbudgetförhandling är det ändå sannolikt att finansministern föredrar att de gröna pengarna läggs på sänkt skatt till landsbygdsbor än på ytterligare lättnader för de rikaste. Socialdemokraterna har dessutom tidigare drivit igenom ett snarlikt beslut om ett grundavdrag för glesbygden under Göran Perssons tid som statsminister, men det revs ironiskt nog upp av Alliansregeringen där C ju ingick.

Några direkta attacker riktar inte Annie Lööf mot några politikerkollegor, istället poängterar hon vikten av samarbete, att ta ansvar och kavla upp ärmarna. Mest kritik får en uppmärksammad ledare i Göteborgs-Posten där skribenten beskrev hur hon fick ett ”Jimmie moment” när hon var på en jourlivs där hon inte hittade några svenska köttbullar utan fick nöja sig med några inlagda grönsaker.

Upplevelsen fick GP-skribenten att vilja rösta på Sverigedemokraterna. Texten är ett exempel på hur tonen i samhället har hårdnat och på att människor låter sin egen ängslan gå ut över andra, menade en patosfylld Annie Lööf som fick årets största applåd i Almedalen.

Det var Annie Lööf när hon är som bäst.

Synd bara att resten av talet handlade om sänkta skatter

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.