Jonna Sima

Kakabavehs soloshow blev för mycket för V

Kampen mot hedersförtryck måste fortsätta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vänsterpartiets ledning vill utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.
Vänsterpartiets ledning vill utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

Vänsterpartiet kallade överraskande till presskonferens i riksdagen på onsdagsförmiddagen. Ryktet gick att partiledaren Jonas Sjöstedt, som nyligen flyttat till Umeå, skulle annonsera sin avgång. I stället var det en annan av partitopparna som skulle gå – eller snarare uteslutas.

Partisekreteraren Aron Etzler deklarerade att partiet har öppnat ett uteslutningsärende för Amineh Kakabaveh, Vänsterns mest profilerade politiker inom hedersvåld och förtryck.
– Vi har sedan länge varit i en ohållbar situation och nu förlorat hoppet om att det ska bli bättre, sa Etzler och förklarade att det har gått så långt att Kakabaveh inte längre kan vara medlem i partiet.
Motiveringen till att partiets verkställande utskott har tagit det drastiska beslutet var lång.

Vägrar samtala och delta i möten

Kakabaveh har sedan ett år tillbaka slutat att komma på partimöten, hon sjukskriver sig från rikstagsgruppens möten varje tisdag, vägrar betala den obligatoriska partiskatten och hon uteblev från statsministeromröstningen av Stefan Löfven i höstas, trots att Vänstarpartiet lovat inför valet att aldrig släppa fram en borgerlig statsminister som kräver stöd av Sverigedemokraterna.
Partisekreteraren sa också att Amineh Kakabaveh inte längre vill samtala med partiledningen och att problemen därför inte har gått att lösa.

Kakabaveh själv säger till Ekot att ingen hade informerat henne om uteslutningsärendet utan att hon fick informationen via media. Det låter inte bra, men kan kanske förklaras med att hon faktiskt inte svarar när partiledningen hör av sig.

Kakabaveh var tidig inom den breda vänstern med att uppmärksamma hur moralpoliser i förorten begränsar flickor och kvinnors liv.

Historien om den kontroversiella vänsterpartisten och före detta peshmergasoldaten går långt tillbaka.

Kakabaveh var tidig inom den breda vänstern med att uppmärksamma hur moralpoliser i förorten begränsar flickor och kvinnors liv. Hon talade också om problemet med hedersförtryck inom stora invandrargrupper. Hennes ställningstaganden hyllades i vissa led och fick kritik från andra för att vara generaliserande och direkt rasistiska.
Hon har också väckt uppmärksamhet för att ha delat en film med grovt afrofobiskt och islamofobiskt innehåll från fascistiska Nordisk ungdoms Youtube-kanal. Enligt Aron Etzler har hon vid upprepade tillfällen påstått saker som inte stämmer om partiet och utmålat kritiker som islamister.

Aldrig lyckat med uteslutningar

Sammantaget är det inte konstigt att partiledningen till slut tröttnat på bristen på samarbetsvilja hos Kakabaveh. Men det är aldrig särskilt lyckat med uteslutningsärenden, och när partisekreteraren står på en presskonferens och radar upp anklagelser mot en enskild så är det lätt att få sektvibbar.

Risken är överhängande att affären Kakabaveh kommer att kasta en skugga över Vänsterpartiet under lång tid, särskilt när partiet tar upp frågor kring hedersvåld och integration. Det är synd, för inom det fältet behöver den breda vänstern snarare förstärka sitt förtroendekapital.

Att sitta i riksdagen och företräda ett parti är ingen soloshow, men Amineh Kakabavehs politiska arv i hedersvåldsfrågan bör vårdas och föras vidare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.